Gegants petits del Pi (Barcelona)

Gegants petits del Pi (Barcelona)

Gegants petits del Pi-0 Els gegants petits del Pi tenen la seva primera referència el 1701, al llibre de comptes de la Junta de l’Obra de Santa Maria del Pi i des de llavors obren pas als que passarien a ser els Gegants grossos del Pi.

Més tard, el 1780 és l’any que la Reial Cèdula de Carles III prohibeix la participació d’entremesos als actes públics. Per aquest fet, els gegants xics del Pi (que neixen sense cavallet, com el Negrito de Tarragona o el Lladrefaves de Valls) en aquella època serien usats en festes privades dins de teatres o palaus.

El 1798 ballen davant del Capità General de Catalunya, demanant que els deixi tornar a participar a les festes. L’any 1858 s’estrenen els que surten fins el 1870, quan són desats en unes caixes a la parròquia juntament amb els gegants grans. El 1960 es reestrenen restaurats per Manel Casserras i Boix. Els seus vestits són d’un estil romàntic del segle XIX, basant-se en antics gravats de fulls de rengle. El 1985 es bategen com a Josep Oriol i Eulàlia, patrons del barri del Pi i de Ciutat Vella. Des de llavors no han parat de viatjar per tot Espanya i Europa, i han anat a França, Holanda, Itàlia i fins i tot al Japó.

Gegants petits del Pi-2El 1997 Manel Casserras en fa una còpia idèntica i l’any 1999 estrenen vestits. Ell va a l’estil dels hússars húngars, amb una casaca verda que és una rèplica de l’original i que encara es conserva al Pi, mentre que ella vesteix a la moda parisina de l’època. Aquests són els vestits que actualment porten els gegants nous, degudament refets el 2012. Els vells, en canvi, van amb una rèplica dels vestits amb què van ser recuperats el 1960.

Per preservar-los, els gegants petits originals només surten per a mostres de gegants centenaris i en actes festius al barri. De fet, únicament participen a la cercavila d’inici de les Festes de Sant Josep Oriol al barri, sempre juntament amb els gegants grans originals del Pi.

Gegants petits del Pi-1L’any 2010, en motiu del 50è aniversari de la seva recuperació, tornen a sortir els quatre gegants originals al carrer i des del 2012, les quatre peces originals es poden visitar a la vitrina que tenen a casa seva, a la Basílica de Santa Maria del Pi. Les seves rèpliques estan exposades a la Casa dels Entremesos i són les que participen a les festes on són convidats.