Juny 2015

Juny 2015

Al juny, l’estiu no és lluny.

El passeig festiu, que ens portarà, com diu el refrany, de la primavera a l’estiu, inclourà els referents lexicals següents:

àligues, bèsties, catifes, cavallet, clavell, correfoc, custòdia, enramada, foguera, gegants, ginesta, mulassa, processó, revetlla, tarasca, tirabou, víbries.

El mes de juny està transcorrent entre dos moments especials: les festes entorn de Corpus i Sant Joan. Dotze dies després de la Pentecosta, el dijous que commemora l’Eucaristia, la Diada de Corpus, va experimentar una certa dessacralització, de la pompa inicial, amb un marcat caràcter religiós, deixant lloc a les celebracions populars, amb singulars elements folklòrics. La processó de la Custòdia en què cerimoniosament el poble desfilava, descrita amb humor també a l’Auca del senyor Esteve, avui la trobem transformada en les lluïdes festes populars arreu de Catalunya, el País Valencià i les Balears, en forma dels endiablats correfocs, les passes dels gegantons, gegants i les bèsties de foc com la famosíssima tarasca de la Patum.

El bestiari festiu, amb profundes arrels de fa vuit segles, però també amb canvis i afegitons més moderns, compta amb la viva presència de les àligues, mulasses, víbries, dracs, óssos, bous, cuques feres, i un llarguíssim etcètera.

Amb l’origen a les Floralia romanes, a algunes poblacions s’acostuma a cobrir els carrers amb esplèndides catifes florals, les enramades o bredes, entre les més famoses estant les d’Arbúcies, de Sallent o de Sitges, on s’entrellacen artísticament els clavells, la ginesta, la gespa, les flors boscanes, els adorns artificials…

Si el Corpus de Solsona segueix incorporant part de la tradició litúrgica, la Patum de Berga ha esdevingut la festa popular per antonomàsia. Reconeguda com a obra del patrimoni oral i immaterial de la UNESCO, la Patum ha sobreviscut més de sis segles, incloent-hi prohibicions conciliars i reials. El salt de Patum representa el conjunt de la representació, que comprèn vàries comparses: turcs i cavallets, maces, guites, àliga, nans vells, gegants vells i nous, nans nous, plens i tirabou. Les cercaviles precedeixen el clímax, que s’esdevé, amb tota l’exuberància, a la plaça de Sant Pere.

L’espurnejant fogositat nocturna en troba un símil unes tres setmanes després, en una altra celebració amb arrels paganes, del solstici d’estiu, a la nit de Sant Joan. Les fogueres en són l’element més característic, igual que a gairebé la resta d’Europa i a l’Àfrica septentrional. Les precedeixen les revetlles, amb una específica indumentària en el registre musical, ornamental i culinari, sense oblidar els eixordadors coets i traques. Entre les varietats més ancestrals, s’han conservat als Pirineus les falles (torxes), que s’anomenen també halhes, faros o haros, i que podem trobar a Lés, Isil, Arties, Durro, etc.

No podem acabar sense esmentar la Festa Nacional dels Països Catalans, que se celebra el cap de setmana abans de San Joan, amb una pujada al Canigó. A la matinada del 22 al 23 de juny, la Flama del Canigó es renovarà al cim de la muntanya, que després centenars de voluntaris i equips de foc la distribuiran arreu dels Països Catalans, seguint diverses rutes, per a encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.
———————
Quan juguem a l’Scrabble, un dels factors diferencials que poden inclinar la balança de la partida al nostre favor, és conèixer les combinacions úniques, que no ofereixen cap anagrama. Entre de les paraules escollides, sis compleixen aquesta propietat: cavallet, clavell, correfoc, custòdia, gegants i processó.

Amb una combinació més, en trobem quatre: bèsties (estibes), enramada (demanarà), foguera (fogareu – abruseu) i víbries que té com a anagrama el sinònim metatètic, brívies.

Tres possibilitats donen: catifes (afectis i escifat – el darrer terme botànic, molt adient per al Gran Dictat), mulassa (almussa, una mena d’esclavina, i màssula – apilotament de micròspores) i revetlla (rellevat i vetllaré).

Mencionem que àligues i tirabou augmenten en un el nombre d’anagrames, tarasca en té 6 i, amb la millor distribució de lletres i 8 combinacions, trobem la ginesta.

I perquè el juny és, per a molts, el mes de les vacances, esmentaré les competicions de Scrabble que hi tindran lloc, on els afeccionats podran passar una estona divertida: el 1r Campionat de Terrassa, divendres 12 de juny, a les 7 del vespre, al Centre Excursionista, el 3r Campionat de l’Hospitalet de Llobregat, dissabte 13 de juny, tot el dia, a la Biblioteca Central Tecla Sala, i per Sant Joan, el 3r Campionat de Sant Joan de Labritja (Eivissa), a la Sala Polivalent, al matí de dissabte dia 20, i el 2n Concurs de Canet de Mar, el mateix 24 de juny, de les 4 a les 8 del vespre, a la Masoveria.