Gegants Nous de Centelles

Gegants Nous de Centelles

L’any 2003 en Perot i la Coloma, els Gegants vells de Centelles, van celebrar el cinquantè aniversari. Els geganters de Centelles pensaren de construir uns gegants nous per tal de poder conservar els antics en perfecte estat per a les futures generacions.

La idea va ser fer uns gegants totalment diferents i alhora que representessin el millor possible aquest poble d’Osona.

Revisant els arxius, els geganters van trobar una llegenda que diu que totes les dones de Centelles, sols pel fet d’haver nascut a la població, tenen més facilitat que d’altres per aprendre a conèixer les herbes remeieres i las seves propietats, en altre temps anomenades bruixes. Per tant, ella seria una bruixa.

Gegants Nous de CentellesUna altra proposta fou estudiar llegenda d’on provenia el nom de Centelles. Estant ocupat el castell de Sant Martí pels moros, una nit els habitants de las rodalies lligaren una teia encesa a cada banya de 50 moltons o bocs i els enviaren muntanya amunt fent molt de soroll. Els moros, pensant que els atacava un gran exèrcit, fugiren deixant el castell abandonat. I el nom del poble ve precisament de les cent teies que duien aquests bocs. I així fou com el gegant triat seria un boc.

S’encarregà del disseny dels gegants el centellenc Marc Morera. Un cop fets els esbossos, els artistes d’Alma Cubrae van confeccionar els motlles per tal d’acabar d’escollir la forma definitiva.

El gegant porta calça vermella i va amb el tors nu. Llueix una trinxa i cinturó negre rematat amb l’escut de Centelles, mentre que a les mans porta una teia encesa.

La geganta té una figura juvenil i esvelta, amb cabell llarg fins a mitja esquena. No és una bruixa dolenta d’encanteris i maleficis, sinó que és una bona remeiera que sap d’ungüents i pomades, del poder de les herbes medicinals per guarir els mals d’amor i desencisos. Porta faldilla i brusa blava ajustada al cos, força escotada i sense mànigues. A la mà dreta porta una serp, símbol del seu poder sobre els rèptils, i a la mà esquerra una bossa d’herbes medicinals collides la nit de St. Joan, tal com diu la tradició.

Els gegants són fets de poliester i el disseny de la roba va anar a càrrec de l’Alba Aiza. La confecció dels vestits la varen fer les dones de la colla, sota la direcció de la modista Dolors Mas.

A finals de 2006 els gegants gairebé estaven enllestits. La primera idea fou estrenar-los el 31 de Desembre, diada de Santa Coloma que és la patrona del poble.

Però no va ser fins el 21 d’abril de 2007 que es van presentar a la plaça Major de Centelles. Per votació popular se’ls posaren els noms de Cent a la geganta i Teies al gegant, recordant la llegenda del nom del poble.