Reputicànticus

Reputicànticus

L’any 1981 va enregistrar-se un disc -un vinil, en aquelles dates- anomenat Reputicànticus. Era presentat com “un recull de cançons que es cantaven (i encara es canten) a Olot en un període de temps que finalitza quan la ràdio i la televisió entren a formar part de la vida quotidiana”. Explicaven que eren cançons de taverna, cantades al llevant de taula, després d’un bon àpat i un millor vi. Són cançons plenes de picardia i de bon humor. Alguns noms dels recopiladors tenen ara un llarg historial en la col·lecta i difusió d’aquestes i d’altres cançons populars: Rafel Sala, Jordi Roura, Teresa Planagumà.

PIC008 - CD - ReputicanticusAltres grups, com Els Tranquils, han reprès alguna d’aquelles cançons. La d’aquesta vegada és una paròdia de les lletanies de la missa. Amb un llenguatge estrafet, adaptat, maliciós, ple de dobles significats… picant! Imitació del llatí de missa, plena de picabaralles i obscenitats, aquesta cançó és una de les de gresca que concentra més possibilitats d’imaginació.

Us presentem la cançó “Reputicànticus”, que donava nom a aquell disc. Ha esdevingut l’himne que canten cada any a Espolla en iniciar la trobada de cantadors, al juliol. La cançó de text improvisat d’aquesta trobada sovint també té un caire transgressor com la cançó que us presentem. Aquí teniu la versió del 1981, recuperada d’un vell disc de vinil, d’aquells d’abans, d’abans.

Reputicànticus. Edició a càrrec del Grup Gra de Fajol. Canten diverses persones. Toquen els membres de la Rondalla de la Llar del Pensionista d’Olot.

———————————————————————————

REPUTICÀNTICUS

Ja en farem una novena a Sant Agustí (bis)
a la presó
Perquè els de la Moixina (1) han dit que no. (bis)

Reputicànticus quin coi d’auxílicum
Kyrie Eleison de l’Espèritu Sànticum
cara de rànticum, marian concèntricum.
I aunque en tenga las patillas tòrtiques
la cara rústica i el pèlu màsticu, i el culu frèsticu.

Ja en respon el més petit: jo no hi vull anar! (bis)
a Montserrat.
Perquè els de la Moixina ens han ben cardat (bis)

Repunticànticus…

Tres homes sense calces varen trobar (bis)
i amb les pistoles dretes a punt de tirar
som caçadors.
I per les nenes maques bons tiradors. (bis)

Reputicànticus…

Dominus Viscum, seculorum Cristicum
cul d’una vella, foteu-li un misticum
Vatua lísticum.

Reputicànticus…

(1) Moixina: font dels voltants d’Olot