Balladeta de l’Àliga de Valls
La representació de l’Àliga dins el bestiari festiu d’una població, és un entremès que simbolitza la ciutat, el poder municipal. El ball de l’Àliga davant l’Ajuntament és un acte d’homenatge a la representació que aquest té de tota la població. També en certes ocasions balla davant el poder religiós i, més concretament, davant d’imatges patronals (marededéus, sants…) les quals imatges també ostenten el paper de representar la població.
A la ciutat de Valls, per les Festes Decennals de la Candela, que són unes fetes en honor de la patrona principal de la ciutat: la Mare de Déu de la Candela, i que es celebren cada deu anys tenint com a referència els anys que acaben amb el número 1 (per exemple: 1991 – 2001 – 2011 – 2021 etc.). A Valls, doncs, l’Àliga, símbol de la ciutat, en acabar-se la processó del dia 2 de febrer i davant l’Ajuntament, balla en homenatge a la Mare de Déu abans que entri a l’església.
La seva música és una adaptació de la melodia conservada, que intenta seguir l’esperit i el so dels instruments que en el seu origen acompanyaven Àligues com la de Valls.
L’Àliga de Valls, element de gran caràcter, feia al llarg de l’any només dues sortides, en les quals ballava. Una era per Corpus (processó) i l’altre per sant Joan. Durant les festa anual de la Candela també sortia per ballar dins l’església davant la Mare de Déu.
La versió que escoltarem és interpretada pel grup “Els Ministrers de la Vilanova”, de Vilanova i La Geltrú. Ha estat arranjada per Marcel Casellas per a la següent formació instrumental: flabiol i tamborí, sac de gemecs, tarota, xeremia, sacabutx, fiscorn i dos timbals.