Gegants de Rupit (Osona)

Gegants de Rupit (Osona)

Els gegants de Rupit tenen els seus orígens a la colònia tèxtil de Salou (al municipi de Les Masies de Roda). Foren creats per fomentar l’esperit cultural i nacional entre els seus treballadors, encarregats per Pierre Baurier, industrial francès fundador de la colònia.

Imatge extreta de la publicació ELS CINGLES (Núm. 63 – juliol 2010)

Durant molts anys participaren en les festes de Sant Pere i en les celebracions de la família Baurier. De fet, el besnét del fundador, en Xavier Baurier, recorda haver vist els gegants per darrera vegada la dècada dels 50, en el casament d’una cosina seva. La fàbrica tancà l’any 1963 per culpa de la crisi del sector tèxtil a Catalunya i l’ampliació del Pantà de Sau. Els gegants foren desats en uns magatzems, on van començar a fer-se malbé a causa de la humitat.

A la dècada dels 70 en Xavier Baurier, que residia a Roda de Ter, solia anar a Rupit per la festivitat de Sant Miquel, a cantar a l’ofici solemne. Llavors ell era molt amic del secretari de l’ajuntament rupitenc i aquest (i el mossèn) li demanaren que pugés per la festa de 1978 amb els gegants de Roda de Ter a Rupit. Era la primera vegada que uns gegants trepitjaven el poble. Veient el gran èxit obtingut, en Xavier decidí recuperar els gegants de la colònia, que van haver de ser restaurats de cap a peus i se’ls van canviar els vestits. Ell mateix, veient l’eufòria amb què els reberen, els va acabar regalant al poble.

Imatges extreta del web www.mesosona.cat

L’any 2002 foren batejats com a Miquel i Magdalena. Han sortit molt poques vegades del seu poble, el 1996 i el 1998 per apadrinar els gegants de Cantonigròs i Tavertet, i el 1999 per anar als 100 anys dels gegants de Capellades, els seus germans bessons.