Gegants de Can Gili
de Sant Quintí de Mediona
(Alt Penedès)
Tot i que els seus orígens són incerts, hom creu que els gegants de Can Gili van ser fets a finals del segle XIX.
Inicialment foren comprats pels veïns del Carrer de Sant Agustí d’Igualada. Els caps van ser fets a Barcelona i són idèntics als Gegants de Sitges, als del Castell de Santa Florentina de Canet de Mar i als antics Gegants de Sant Joan de les Abadesses, actualment desapareguts.
La parella, que tenia una certa desproporció de formes, fou restaurada en varies ocasions, seguint la línia de vestuari. L’any 1944 els veïns decidiren comprar uns nous gegants a la casa El Ingenio de Barcelona, que avui en dia ja no existeixen.
Arribats els anys cinquanta del segle XX, foren adquirits per l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona. Ell anava de moro, amb turbant, mentre que ella vestia de gitana. Llavors se’ls anomenà Quintí i Neus, noms dels patrons de Sant Quintí.
El 1969 l’Ajuntament de Sant Quintí decidí comprar uns nous gegants a El Ingenio i desfer-se dels vells. Fou Jaume Poch i Escofet, un conegut farmacèutic veí de Sant Quintí, qui va impedir que els gegants fossin abandonats i els adquirí per a ús propi.
El senyor Poch els féu restaurar de nou i els vestí de senyors de l’edat mitjana.
Els gegants durant molts anys participaren a la Festa Major del poble. Actualment, però, estan exposats al celler de Can Gili, d’on en surten en alguna ocasió per la Festa Major. D’ells dos, com a peces patrimonials de Sant Quintí, n’existeix una rèplica més petita que des del 2010 es fa servir per la Festa Major dels petits.
L’any 2007 però, van sortir del celler per tornar a Igualada, on van estar exposats temporalment en motiu d’una exposició titulada “a l’entorn de Sant Agustí”, on es repassava la història del barri i on, després de creure que havien estat cremats o llençats, els més vells van poder enyorar l’esplendor dels seus gegants.