Bitlles

Bitlles

Bitlles de nou
Bitlles de nou

Nom del joc: Bitlles o Birles

A on: A Catalunya

Quan: Tot l’any

Característiques: Si hi ha un joc a Catalunya que està gaudint d’una salut de ferro, o hauríem de dir d’una salut de fusta, són les bitlles o birles. A Catalunya es juga a dues modalitats: amb sis bitlles o amb nou.

Les bitlles de sis és un joc que havia gaudit de gran popularitat abans dels anys quaranta, però que a causa de la repressió franquista va quedar reduït a petits nuclis rurals. Durant la dècada dels noranta s’inicià un fenomen que s’ha allargat fins als nostres dies, la recuperació i expansió de les bitlles. Aquesta recuperació s’inicia per dues bandes: una persona que estiuejava a La Cava, a les Terres de l’Ebre, i que tenia una llibreria important al barri del Guinardó de Barcelona, el senyor Gaspar Aguayo, recuperà les bitlles a Barcelona i crea els primers clubs del país. L’altra via de recuperació és al poble de Rasquera on es recuperen les bitlles sense perdre l’essència tradicional i menys esportivitzada.

Totes dues vies fan que les bitlles es coneguin arreu del país i ara no s’entén una festa que no programi la seva partida de bitlles. Els premis de festa major poden ser suculents: un pernil, ampolles de vi i fins i tot un xai. La manera de jugar, de forma resumida, consisteix a llançar tres bitllots, objecte amb forma de mà de morter, cap a 6 bitlles amb l’objectiu de deixar-ne una dreta. En algunes poblacions com a Siurana de Prades, encara s’hi juga amb la bitlla reina, és a dir si aquesta queda dreta val doble punt. A la lliga, les bitlles es comptabilitzen amb punts: una bitlla tombada un punt, dues dos punts, tres tres punts, quatre quatre punts, sis sis punts, i cinc deu punts. N’hem deixat una dempeus.

En algunes zones del Pirineu com les valls d’Àneu, juguen a una modalitat de bitlla anomenada pallaresa. Consisteix a llançar una bola de fusta força grossa, o truc, contra nou bitlles per tombar-ne el màxim que es pugui. La riquesa de jugades i la singularitat de la mecànica del joc fan d’aquesta modalitat un espectacle digne de veure. Ho podeu fer a les festes majors del Pirineu.

La bitlla és un joc que està força present a la toponímia catalana: a Montserrat tenim la Bitlla, a l’Alt Penedès tenim Sant Pere de Riudebitlles. També és present a la parla popular, “fer una bitlla” aquí que cadascú entengui el que vulgui. També es pot anomenar Birla.

Bitlla o birla, de 6 o de 9, amb bitllot o amb truc, l’important és jugar-hi.

Què vol dir l’expressió “a cagar” en el món de la bitlla?

Ui…! A cagar és una jugada… Quan sembla que la tens a punt de fer la bitlla deixant-la dempeus… el bitllot et passa pel mig i no en tombes cap!