Qui és el Pare Noel
Avui al Fes ta festa tot i que som de Reis, ei! dels Mags, eh? no fotem!, dels de veritat, volem presentar-vos el Pare Noel tot i que sabem que ens posem en un bon embolic. I és que, agradi a uns o desagradi a d’altres, el Pare Noel ha tornat per quedar-se, sí, sí! heu sentit bé: tornat i per quedar-se.
A semblança del que passa amb el fenomen Halloween, el Pare Noel ocupa un lloc dins les celebracions nadalenques que, encara que ja està arrelat del tot, sempre està en entredit. Fins i tot s’han generat campanyes com el “Cagum el Pare Noel”. Aquesta campanya molt arrelada a la comarca d’Osona pretén potenciar el Caga Tió i altres tradicions i alertar de les conseqüències d’adoptar tradicions de fora en el nostre calendari tradicional.
Són diversos els motius del seu arrelament actual. Per un cantó la globalització tendeix a uniformitzar les icones, sobretot a Occident, però també hi ha motius de logística familiar, el fet de rebre els regals la nit de Nadal permet gaudir-ne la resta de les vacances, d’altres estan relacionats amb la procedència dels membres de la família, d’altres ho fan per esnobisme i fer-se el modernet.
Però… qui és realment el Pare Noel? Aquesta és una història on intervé la immigració, il·lustradors, escriptors, poetes, empresaris de la carn i refrescs. Tot arrenca pels volts del 1624, quan el emigrants holandesos funden la ciutat de Nova Amsterdam, l’actual Nova York. Com és normal, amb l’equipatge immaterial dels migrants, també hi duien la seva llengua, les seves llegendes i rondalles, les seves tradicions, les seves creences i entre elles el seu sant patró Sant Nicolau i que anomenen SinterKlaas.
El Sant Nicolau comença a evolucionar amb una primera aportació de Washington Irving. Aquest escriptor, l’any 1809 va transformar a la pronunciació anglosaxona el nom del personatge a Santa Claus, en un dels seus escrits. El 1823 serà el poeta Clement Clarke Moore, que en el seu poema Una visita de Sant Nicolau fixà el seu aspecte físic. Finalment intervingué Thomas Nast, un dibuixant alemany, que pels volts de 1863, li donà l’aspecte definitiu, molt semblant a com el coneixem ara.
Aquell SinterKlaas holandès convertit en Santa Claus nord-americà torna a creuar l’oceà Atlàntic la segona meitat del XIX i per aquella meravellosa permeabilitat dels pobles i de les cultures es fusiona amb el Bonhomme Noël francès que, de fet, tenia un aspecte i una funció semblant. Amb aquesta fusió acabava de néixer el Pare Noel.
El Nadal de l’any 1926 Lomen Company, una empresa dedicada a la ramaderia especialitzada en ramats de Rens i Caribús, conjuntament amb els grans Magatzems Macy’s, inicia una campanya de publicitat fent presentacions amb el Pare Noel arribant amb un trineu estirat per rens, a diferents ciutats dels Estats Units. Aquesta campanya va contribuir de forma decisiva a enriquir la iconografia del Pare Noel ja que s’hi afegiren el trineu i els rens.
Molt s’ha escrit i parlat dient que el vermell que exhibeix el Pare Noel en els seus guarniments és fruit de la intervenció de la firma Coca Cola Company. Aquesta informació és falsa. Sí que és cert que la coneguda firma de refrescs va encarregar remodelar la imatge del Pare Noel a Habdon Sundblom, pintor d’origen suec. El pintor va redibuixar el personatge prenent per model un home jubilat anomenat Lou Prentice i que en va veure una primera versió l’any 1931. Sundblom va treballar en aquest model diverses vegades introduint canvis, retocs etc. fins al 1966. El que sí que és indubtable és l’ús de la imatge del Pare Noel que ha fet la firma de refresc a les seves campanyes de Nadal, que ha acabat per universalitzar el personatge.