Gegants de Mataró
La família Robafaves

Gegants de Mataró
La família Robafaves

La família Robafaves són els gegants de Mataró. Està formada per en Robafaves, el cap de família; la seva dona, la Geganta; la seva filla, la Toneta; i el marit d’aquesta, en Maneló, i tota una cort de nans que sempre els acompanyen.

La primera notícia de l’existència dels gegants de Mataró data d’entre finals del segle XVII i principis del segle XVIII. En Robafaves, la Geganta i la Toneta apareixen durant la festa de les Santes de l’any 1853.

El 1930, els gegants són reformats i adopten la fisonomia que tenen a l’actualitat. Dirigida per l’artista barceloní Salvador Alarma i portada a terme per en Josep Diamant i Llobet, la reforma afecta per complet els gegants, que són presentats dos dies abans del Corpus a la Plaça de l’Ajuntament.

Més tard, al 1950, el mateix Josep Diamant i Llobet construeix un nou gegant dissenyat per l’escultor barceloní Lluís Sabadell. El nou gegant de Mataró es dirà Maneló i serà el futur marit de la Toneta.

Finalment, l’any 1964 els quatre gegants són reconstruïts totalment. En Robafaves i la Geganta actuals són el resultat d’aquesta reconstrucció.

La família Robafaves i els Nans de Mataró

En canvi, la parella jove és reconstruïda totalment de nou a l’any 1980, aquest cop pel mestre solsoní Manuel Casserres i Boix. Els nous gegants són de cartró i estan basats en l’aparença que tenien els anys 50. Són el Maneló i la Toneta que encara podem veure avui.

En Robafaves és un gegant de rostre ferreny, amb indumentària de guerrer medieval: casc, capa, espasa… S’inspira en la figura del rei Jaume I el Conqueridor. A la mà esquerra hi duu un pergamí, mentre s’agafa la capa amb la dreta.

El nom que rep el gegant de Mataró té un origen ben peculiar. Explica la història que una vegada els gegants de Mataró van anar a ballar a Argentona i quan, ja acabada la festa, tornaven cap a casa, els portadors es van enamorar d’unes faves que hi havia en un camp proper a la carretera. No podent resistir la temptació, van entrar al camp a robar-les i les van amagar sota la panxa del gegant.

Quan van arribar a Mataró, un grup de nens i nenes van rodejar la parella i, amb molta insistència, els van demanar que ballessin. Evidentment, els geganters es resistien perquè amb la sobrecàrrega que portaven no podien ballar bé. Finalment, una autoritat que passava per allà els va fer ballar i mentre ballaven les faves van anar caient per terra. Des d’aleshores, va quedar al gegant el mal nom de Robafaves.

La Geganta és la parella d’en Robafaves i com ell apareix documentada per primera vegada l’any 1683. La Geganta de Mataró té la fisonomia d’una reina clàssica, porta un ram de flors naturals a la mà esquerra i a la dreta un mocador fet artesanalment.

La Toneta és la filla d’en Robafaves i la Geganta i és l’únic membre de la família que té una data d’origen segura: l’any 1853. Sembla ser que era filla d’una parella de gegants que hi va haver a Catalunya; i que era anomenada gegantona o gegantoneta, i d’aquí ve el nom de la petita de Mataró: Toneta.

El 1957 la Toneta, molt presumida, estrena la melena llarga i rossa que tan la caracteritza. Va vestida amb tons rosats i marronosos, i com la seva mare porta un ram de flors naturals a la mà dreta, mentre amb l’esquerra s’agafa la faldilla.

En Maneló és el company i marit ideal de la Toneta. Fill de Terrassa, es va casar amb la gegantona de Mataró enmig d’una gran cerimonia festiva, durant la Festa Major de Les Santes l’any 1950.

Aquest atractiu gegant, té l’aspecte del príncep blau amb el que totes les noietes somnien: vestit amb tons daurats, gran espasa, capa de vellut, i gorra de la mateixa tela que la capa amb la que es cobreix el cap, deixant veure la seva mitja melena negra.

Va ser restaurat l’any 1980 junt a la Toneta pel famós artista constructor de gegants Manel Casseras i Boix, que el va dotar de l’aparença actual.

Els quatre gegants de la Família Robafaves, que surten en comptades ocasions de la vila, són els que s’anomenen popularment com els Gegants de Mataró, tot i que cal deixar constància que, actualment, Mataró és una de les ciutats de Catalunya amb més densitat de gegants. Compten amb um centenar de figures provinents dels diferents barris, carrers, associacions, esplais, escoles, llars d’infants, … Però això ho deixarem per un altre dia.

—————————

Per conèixer tots els gegants de Mataró: http://www.gegantsmataro.cat/

—————————

Una actuació a Barcelona dels Nans de la Família Robafaves, al Mercè Dansa de les Festes de la Mercè de l’any 2007.