Apunts de la Candelera
(Secrets del calendari II)

Apunts de la Candelera
(Secrets del calendari II)

La Candelera el 2 de febrer és una data molt important en el calendari festiu.

Per la Candelera el calendari cristià, commemora la festa de la Purificació de la Mare de Déu i la presentació de l’infant Jesús al temple. Una festa amb arrels jueves i també romanes on la llum de les candeles i les processons prenen protagonisme.

Però la Candelera té una col·locació singular dins el calendari. És al bell mig, entre el solstici de l’hivern i l’equinocci de primavera. Aquesta ubicació l’ha convertit en una data propícia per tal de fer prediccions metereològiques populars que han quedat ben fixades en el nostre univers particulars de dites i refranys.

Així és prou conegut que si La Candelera riu el fred es viu mentre que si per la Candelera Plora l’hivern és fora. Diverses interpretacions s’han donat a aquestes dites la més coneguda fa referència a que si pels volts de la Candelera fa bon temps, és a dir riu, l’hivern es perllongarà mentre que si plora es a dir plou, començarà la primavera metereològica que no astronòmica.

D’altres interpretacions de la parèmia les relacionen amb els cicles lunars, i probablement és la més fonamentada. En aquest cas estaríem parlant de que la Candelera plora si coincideix amb la lluna nova i per tant s’avançaria l’estació primaveral mentre que si coincidís en lluna plena la Candelera riuria i hauríem d’esperar per més endavant l’arribada del nou temps.

També i prou important, la Candelera és la data reservada a tot un seguit de fenòmens naturals relacionats amb animals, que a partir de la seva observació ens permetran fer les prediccions oportunes. Per exemple l’arribada de les Cigonyes anunciarien la bonança.

Un altre és l’acabament del període d’hibernació de l’ós. “Per la Candelera l’ós surt de l’ossera” diu la dita. A Pirineu és creença que si l’ós surt de l’amagatall i l’abandona s’ha acabat el fred en canvi si retorna al jaç l’hivern continuarà ben viu quaranta dies més. És costum en aquestes dates, a diversos indrets de Pirineu celebrar el ball de l’ós, per exemple a Prats de Molló, St Llorenç de Cerdans, la Presta etc.

Un aspecte relacionat i interessant amb les llunacions, la Candelera i el calendari festiu en general, és que és precisament el 2 de febrer, data tradicional per desfer el pessebre, la data més d’hora en què pot escaure’s el primer dia de Carnaval. Si és aquest el cas, succeeix un fenomen on el calendari llunar i el solar casen quasi a la perfecció generant un ritme festiu de quarentenes. Cada quaranta dies aproximadament s’escau una de les grans diades festives.