Gitanes d’Egipte (nadala)

Gitanes d’Egipte (nadala)

Dins l’univers simbòlic nadalenc a Catalunya també hi trobem la presència dels Gitanos. No ens ha d’estranyar perquè des de sempre l’ètnia gitana ha conviscut amb la població autòctona amb una integració diversa. La referència a la manera de ser gitana forma part tant del llenguatge com de les relacions socials i de convivència.

La cançó de Nadal que ara escoltarem va ser recollida a El Masroig (Priorat) l’any 1986. Ens parla de les gitanes les quals se les situa com oriündes d’Egipte i de com van a adorar l’infant Jesús. És una cançó on les gitanes s’expressen amb la seva alegria extravertida, amb les seves expressions per acaronar els infants (“catarrí, catarrai / Xurumbel, xurumbel / Triqui tri”), amb els instruments musicals com la “castanyeta” per a fer gatzara i ballar “la xinxirinxina”.