Ball dels nyetos – Roviretes (flabiol)

Ball dels nyetos – Roviretes (flabiol)

El Ball del nyetus és un ball de Carnaval que en Josep Verdaguer  “Roviretes” devia integrar en el seu repertori ja durant la seva època d’aprenentatge. En una casa de Sant Feliu d’Osormort uns avis d’allà el van començar a ballar i a en Roviretes li va quedar a la memòria la imatge d’aquells avis. Devia ser un ball dels que tenia potser del seu pare o d’en Ventura de Viladrau (flabiolaire i cornamusaire) de quan baixava per Carnestoltes a tocar amb el Quel de les Ànsies de Folgueroles el Ballet, La torinesa i potser també aquest Ball del nyetus.

És un ball divertit i engrescador, on contrasten el tempo molt tranquil amb el qual en Roviretes el tocava sempre i les accions coreogràfiques, com la molt suggestiva de remenar el cul seguint la cadència de la segona frase.

Hi podem apreciar molts matisos de senzillesa aparent, entre notes lligades, picades, escurçades i marcades, amb una relació amb el bombo sempre variada i amb un resultat global sempre “unitari”. Aquesta unitat entre les articulacions del flabiol i del bombo, així com la unitat tímbrica que ell dominava, fan que les seves interpretacions ens parlin d’una veritable estètica de la manera de tocar ensems aquests instruments, com si fossin un de sol.