Literatura popular de Sant Antoni
La festa de Sant Antoni és immensament rica d’expressions i rituals diversos. És interessant d’observar les produccions literàries populars i la tradició oral relacionada amb la festa d’aquest sant de l’hivern. A cada territori aquestes expressions tenen unes característiques pròpies i peculiaritats.
La Publicata és una composició en vers que tracta temes locals, política, crítica social, tot plegat amanit amb lloances a Sant Antoni. Les publicates les podem escoltar a la zona dels Ports a tocar del Maestrat. Albocàsser, Catí, Ares, Vilafranca, Benassal són alguns dels municipis que fan Publicates. Val a dir que en alguns d’aquests indrets la festa de sant Antoni s’identifica com la festa de la Publicata.
L’Argument que pot ser cantat o recitat el trobem localitzat a la comarca mallorquina de Llevant a les poblacions de Sant Llorenç de Cardassar, Capdepera i Artà. Són composicions llargues i que repassen els fets més significatius succeïts al llarg de l’any. Normalment l’Argument s’encarrega a un glosador que esdevé el portaveu del poble.
Al Matarranya, als pobles de Queretes, Vall de Roures, i la Freixeneda són típics els ditxos, nom que també pren a Gandesa a la Terra Alta. Són versos, normalment quartetes, que es canten o es reciten després de l’ofici dedicat a Sant Antoni o bé a la benedicció dels animals i que els seus portadors reciten en passar davant del sant. Aquest tipus de composició també la trobem en altres indrets per exemple a Benicarló amb el nom de lloes.
Les Gloses són composicions populars, algunes improvisades i d’altres no, que tenen un fort arrelament al Sant Antoni mallorquí. La nit de la vigília del sant és normal sentir el so de la ximbomba acompanyant la cantada de gloses. N’hi ha de temàtiques diverses, però la sàtira, l’humor, i la crítica sempre hi són presents.