El misteri dels gegants i el Carnaval
Els carnavals del nostre país s’han configurat a mida que les poblacions els han recuperat després de superar les prohibicions que impedien de celebrar-lo durant l’època de la dictadura franquista. Aquestes recuperacions han donat com a resultat diferents maneres de celebrar-lo i que avui fan que Catalunya disfruti d’una diversitat de carnavals per a tots els gustos. Alguns d’ells giren a l’entorn dels àpats comunitaris, cargolades. xatonades, truites i altres menges on el porc i el greix en són els protagonistes. D’altres, les rues de carrosses i els concursos de disfresses són el canal per transgredir l’ordre establert durant la resta de l’any.
D’aquestes expressions carnavalesques n’hi ha que han assolit un renom considerable per la forta personalitat o bé per la força comunitària i de participació que algunes d’aquestes activitats tenen, que fins i tot les projecta a l’exterior com atractiu de forasters. El cas de Vilanova i la Geltrú amb la guerra de caramels, la Carlinada de Berga, o la Rua de l’extermini de Sitges en són uns bons exemples.
Ara i centrant el tema, la participació de la imatgeria festiva i, més concretament, la dels gegants en les rues de carnestoltes és actualment un fet molt comú. Són moltes les ciutats i pobles on els gegants són presents en els actes del carnaval. Esment a part, mereixen els casos que excel·leixen com a carnavals on els gegants són protagonistes, em refereixo a Solsona i el cas de la festa de la Llordera a Torà, a la vall del Llobregós.
El fet de la participació dels gegants en els carnavals ens ha portat a remenar papers per cercar alguna pista, i cal dir que hem trobat ben poca cosa, per esbrinar si aquest costum que avui es força estès, té antecedents anteriors. Llevat d’un referent a Terrassa, les poques referències ens porten a la Barcelona del segle XIX.
Com a testimoni gràfic, una auca impresa per l’imatger Llorens el 1864 sota el nom Entrada i entierro del Carnaval en Barcelona en què entre els rodolins hi veiem dues parelles de gegants, una comparsa de caps grossos i un entremès molt semblant a un ball de bastons. Aquesta auca es relaciona directament amb les rues i festes de Carnaval organitzades per la Societat del Born. Aquesta entitat va donar molt de renom i un fort impuls a les festes de carnaval barcelonines. Una de les activitats organitzades per aquesta societat era l’arribada del rei Carnestoltes. Per la rebuda s’organitzava un seguici on sabem que hi participaven elements d’imatgeria ja que la mateixa Societat n’era propietària d’una parella de gegants que va ser construïda precisament com a gegants de Carnaval i que segons Joan Amades van ser cedits l’any 1878 a la Casa de la Caritat de Barcelona, després de la dissolució de la Societat del Born el 1870.
Pel que fa a documents escrits i que venen a refermar el testimoni de l’auca trobem un article de Josep Anselm Clavé sota el nom El Carnaval de Barcelona en 1860 publicat a Barcelona el mateix any i recollit per Joan Amades en el Llibre Gegants Nans i altres Entremesos on hi podem llegir “…Obrien la marxa una parella de Gegants a l’antiga usança dels nostres rics pagesos…”. Més endavant hi diu “… seguian amb austera gravetat una altra parella de Gegants rodanxons…”. Aquests darrers correspondrien als de la Societat del Born que deuen el sobrenom de rodanxons per el seu aspecte arrodonit. I per últim el text ens diu: “…i un altre gegant mòmia en vestit marroquí que tingué la sort de veure´s desembarasat de la seva demacrada muller…”.
Aquests són, de moment, els únics testimonis històrics que coneixem de la participació de gegants per Carnaval. I per altre cantó, el document obre noves incògnites sobre els gegants de Barcelona durant el segle XIX, ja que dels gegants que esmenta el document només tenim identificats els rondanxons. Per tant, quins eren els altres gegants?
————————————————-
El Carnaval de Solsona té una nombrosa participació gegantera. Aquñi en teniu dues mostres.
En primer lloc, un lipdup espectacular. Quina canya!
http://www.youtube.com/watch?v=1dM-hsapWfo&feature=related
————————————————-
I una filmació de la pujada dels Gegants del Carnaval de l’any passat.