Gegants de Figueres
Les primeres referències històriques de gegants a Figueres les podem trobar l’any 1701. Les cròniques del casament del rei Felip V amb la princesa Maria Lluïsa de Savoia expliquen que les autoritats figuerenques van anar a esperar al monarca juntament amb els gegants i altres figures del seguici popular d’aquesta població.
Figueres compta amb 4 parelles de gegants. Els coneguts popularment com els Gegants Moros, daten de la segona meitat del segle XIX i ja n´hi ha referència a les Fires i Festes de Santa Creu de l’any 1876.
En Janet i la Justa van ser construïts a principi dels anys 1950. Se’ls coneixia com a “Reis Catòlics” fins que, a l’any 1985, se’ls va posar el nom actual.
En Valeri i la Indika van ser comprats l’any 1973 a Saragossa. En principi es deien Marc Antoni i Cleopatra, ja que eren un soldat romà i una egípcia. Després de la restauració i d’un bon canvi d’imatge van ser batejats amb els noms actuals.
També cal fer esment a en Berruga. És el capgròs figuerenc més emblemàtic. El 1876 va sortir per primer cop i durant la guerra civil va ser destruït. A l’any 1944 se’n fa una còpia de guix i més endavant una altra rèplica més lleugera.
Però a Figueres hi ha una parella de gegants ben peculiar i que tothom pot reconèixer fàcilment. Són en Dalí i la Gala. Representen el conegut pintor figuerenc Salvador Dalí i la seva dona. La iniciativa de la creació de les figures la va dur a terme l’associació “Amics dels Museus Dalí” quan es complien 25 anys de la inauguració del de Figueres. Per a celebrar-ho van obrir un concurs on es van presentar diferents ofertes de mestres geganters. El projecte elegit va ser el d’en Jordi Grau, de Terrassa. Els vestits van ser obra del modista Jordi Roig, també de Terrassa.
El bateig de les noves figueres es va celebrar el 9 de maig de 1999, per les Fires i Festes de la Santa Creu. Van sortir de la Torre Galatea acompanyats dels Grallers de Figueres, els gegants Janet i Justa, en Berruga i 10 parelles de gegants convidades. Es va fer una cercavila pel centre acabant davant el Museu Dalí, on es va estrenar el seu ball.
Per a la música que havia d’acompanyar als nous gegants també es va convocar un concurs.
El va guanyar en David Puertas amb el “Ball d’en Dalí i la Gala“. El tema l’interpretaven normalment Els Grallers de Figueres i, des que el grup es va ampliar i convertir en els Ministrers de Figueres, ho interpreten amb aquesta formació.
L’any 2004 va ser l’Any Dalí, amb motiu del centenari del naixement del pintor. Això va fer que els gegants Gala i Dalí surtíssin molt al carrer. Aquell any també van anar a Barcelona per les Festes de la Mercè. Per aquest motiu es decideix restaurar-los, cosa que fa el mateix constructor, Jordi Grau.
En Dalí vesteix una camisa negra amb brodats blancs i una capa de lleopard blau turquesa. A la mà dreta porta un bastó característic de l’època surrealista. A la mà esquerra porta un pa de crostons, popularitzat per ell, a manera de paleta, amb pinzells clavats.
La seva dona, la Gala, porta una jaqueta de vellut granat amb brodats d’or i una faldilla de brocat vermell. A la mà dreta hi porta una petita bossa negra i a la mà esquerra un ram de flors. També porta un mocador groc a l’espatlla i un medalló al coll.