B de Baix
Baix, baixa
El concepte baix, en lèxic casteller, guarda relació amb el que hom empra de forma habitual. Persona de baixa estatura, però, en termes castellers també vol dir la persona que està a sota de tot, a baix del castell: tocant de peus a terra. Per anar bé, cal que el baix sigui ben baixet perquè les mans altes puguin agafar el segon pis ben amunt –a tocar al cul–.
La definició del baix del TERMCAT pot resultar confusa per un neòfit: baix/baixa, casteller que ocupa el primer pis del tronc del castell. Llegeixis primer pis, referent al de sota, i no al primer pis que tenim com a referència en el lèxic els edificis. El castell es compten de baix cap a dalt: baixos, segons, terços, quarts, quints, sisens, setens… El baix dels castells és el que para el castell, se situa a sota de cadascuna de les rengles/pilars del tronc. En els castells “nets”, sense pinya, el baix queda a la vista però en la majoria dels castells amb pinya, els baixos, queden tapats pels seus companys. Els baixos poden rebre l’ajut de les crosses, que se situen el coll a sota les aixelles d’aquest o del contrafort que li dona pit i evita que la pressió del pes que suporta, de tot el castell, l’empenyi cap enrere.
El terme baix o baixa també figura amb d’altres accepcions en el lèxic casteller.
Aixecat per baix o alçat per baix com a sinònim d’aixecat per sota –més habitual– en referència als castells que s’alcen a pols –començant pels pisos superiors–.
En l’àmbit musical, en l’acompanyament dels castells, la (gralla) baixa és l’instrument que fa la veu més greu en el cas que el grup de grallers toquin a tres veus.