Joan Tomàs i l’Avenç d’Esplugues
Joan Tomàs es va fer càrrec, l’any 1927, de l’Orfeó del Centre L’Avenç d’Esplugues de Llobregat i, com en tot allò que feia, s’hi va comprometre amb gran entusiasme i dedicació.
De seguida hi va crear una secció infantil i una de senyoretes. Als infants, els feia educació musical amb el mètode Dalcroze, i als adults, ell mateix els donava classes de solfeig, amb la col·laboració de Carme Sala.
Per Joan Tomàs l’educació musical era fonamental pel bon aprenentatge en general i pel desenvolupament del gust per la bona música. Defensava i treballava perquè la música s’estudiés dins el currículum escolar i arribés a tothom a través dels cors i orfeons.
Amb poc temps l’Orfeó L’Avenç va arribar a tenir un centenar de cantaires.
En aquell moment Joan Tomàs tenia al seu càrrec, a més, l’Escola Choral de Terrassa i l’Orfeó Castellarenc de Castellar del Vallès. El 21 de setembre de 1930, amb motiu de la benedicció de la seva senyera, L’Avenç va convidar les dues corals a un multitudinari concert de celebració. Els padrins per l’ocasió van ser Maria Lloberas (esposa del president de l’entitat, Josep Argemí) i Lluís Millet que, en no poder assistir aquell dia, va designar Francesc Pujol com a substitut. Aquell concert extraordinari es va repetir, pocs mesos més tard, a la ciutat de Terrassa.
La bona entesa amb el Centre L’Avenç i amb la gent de l’Orfeó va fer que Joan Tomàs s’aturés a Esplugues durant la missió de recerca feta juntament amb Joan Amades, l’agost i setembre de 1931, per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya pel Pla del Llobregat.
Prèviament, el mestre Tomàs havia demanat als cantaires de l’Orfeó que li busquessin gent que sapigués cançons i així va ser com hi van participar familiars de cantaires de L’Avenç, i fins i tot la mare del seu president.
D’aquella missió es té documentada la participació de trenta-quatre cantaires. Durant onze jornades es van recollir més de 300 cançons, un nombre molt alt i significatiu en relació a la resta de municipis del Baix Llobregat.
El novembre d’aquell mateix any es va organitzar un concert especial al Centre Avenç de les cançons recollides, que van ser interpretades per les tres seccions de l’Orfeó i dirigides per Joan Tomàs.
El 1936 la Guerra Civil va precipitar l’aturada de totes les activitats de l’Orfeó.
A la ciutat d’Esplugues de Llobregat hi ha una plaça amb el nom de Joan Tomàs i Parés.