Gegants de Cervera
L’origen dels gegants de Cervera ens condueix als rituals religiosos i populars de la festa del Corpus. En aquesta ciutat, el Corpus ja se celebrava a finals del segle XIV.
Tot i que es desconeix la data exacte de l’aparició de les figures es pot afirmar que Cervera tenia un estil o altre de gegants a meitat del segle XV. En el Llibre de Claveria, de l’any 1450, hi podem observar unes notes referents als comptes i pagaments executats per la Paeria on hi consta la presència d’uns gegants elaborats en paper i cartró amb motiu de la diada del Corpus d’aquella primavera.
Joan Amades, en el seu llibre Gegants, nans i altres entremesos, ens diu que Cervera “havia tingut quatre parelles [de gegants]: tres de l’Església parroquial i una de Sant Agustí”.
Actualment Cervera compta amb tres parelles de gegants: els vells, Guillem i Almodis; els nous gegants, Roger de Fonollar i Nasa Tabaco; i els gegants de l’Aquelarre, els Fantasmes.
El 1948 es va constituir la Comissió Pro-Gegants i Nans, amb la finalitat d’estrenar uns gegants pel Corpus d’aquell mateix any. Així van néixer els actuals gegants vells que van ser finançats per subscripció popular.
El 27 de maig de 1948, festivitat de Corpus, els gegants van sortir per primer cop. Durant la diada es va fer el lliurament dels nous gegants al rector. Des d’aleshores, la parella es guarda a l’Església dels Dolors.
Durant molt temps van representar als Reis Catòlics fins que l’any 1978, a causa d’una restauració, se’ls va tornar a batejar. Es dirien Guillem de Cervera i Almodis.
Guillem de Cervera va ser un conegut noble i trobador cerverí medieval. Almodis era filla de Berenguer III que va ser segrestada per amor per un cavaller cerverí del segle XII anomenat Hug Ponç de Cervera.
La nova parella de gegants de Cervera, en Roger de Fonollar i la Nasa Tabaco, és fruit de la tasca col·lectiva de molts cerverins. La construcció i el disseny van anar a càrrec de Maria Alba Cuñé amb la col·laboració de Pere Guàrdia i dels germans Pedrós, i el vestuari ha estat confeccionat per Francesca Navarro.
Els diners per a la construcció d’aquesta nova parella es van obtenir per subscripció popular i gràcies a l’aportació de diferents institucions locals. Van ser batejats el mes de setembre de 1991 durant la Festa Major.
La nova parella vol representar dos personatges de Cervera del segle XVIII. “Nasa Tabaco”, era una dona sempre disposada a escoltar i ajudar a qualsevol estudiant que passés l’estona, fumant, bevent o jugant a cartes en el seu local del Carrer Major.
“Roger de Fonollar, l’estudiant de Cervera”, és un personatge fruit de la creativitat de l’autor Alfons Maseres. Símbol del dubte de la joventut de l’època, entre la raó i el romanticisme, entre absolutistes i liberals. Estudia dret a la Universitat i al mateix temps enamora a dues dones cerverines.
L’última parella de gegants cerverins són els coneguts com a “gegants fantasmes”. Són uns gegants “manotes” que van ser creats l’any 1998 per participar en la cercavila i l’espectacle de l’Aquelarre. La seva construcció va anar a càrrec d’Alba Cuñé.
Durant aquests anys, han experimentat diverses transformacions en el seu aspecte: també han estat un dimoni i una bruixa, per exemple. L’any 2005 es van pintar amb colors clars. Els caps són de fibra de vidre i la seva estructura més lleugera.
Durant el 2009 l’Associació Gent Gran de Cervera i Comarca van confeccionar els actuals vestits dels gegants fantasmes de l’Aquelarre. Les seves principals característiques són les mans lliures i toves que al girar toquen els espectadors, i la il·luminació del cap, cosa que els fa especialment indicats per cercaviles nocturnes.