50!

50!

Jesús Ventura

Com aquell que no vol la cosa, hem arribat a l’edició 50 del FES TA FESTA per Internet. I ens ve de gust celebrar-ho.

Bé, tampoc és que proposem fer una gran festa ni res d’això. Simplement, deixant-ne constància i fent-ne un especial esment ja ens sentim satisfets.

És evident que 50 edicions d’un programa de ràdio no són res excepcional. Normalment, si parlem del número 50, es per celebrar, com a mínim, els 50 anys d’alguna cosa.

Com per exemple, aquest 2011, ha fet 50 anys d’aquell 9 de febrer en el que els Beatles van celebrar el seu primer concert al Cavern Club de Liverpool. Més a la vora, també el 1961 va debutar el Dúo dinàmico. I, encara molt més a la vora, el desembre d’enguany farà 50 anys d’aquell primer recital a aquella saleta del Centre d’Influència Catòlica, on van sortir a cantar unes cançons un cineasta anomenat Miquel Porter i un escriptor de nom Josep M. Espinàs i s’hi van escoltar, encara que gravades, unes cançons d’una tal Remei Margarit, perquè no es trobava gaire bé i no podia sortir de casa. Sí, sí, enguany farà mig segle de l’inici de la NOVA CANÇÓ.

I de la revista CAVALL FORT, que apareixia també per primera vegada el desembre de 1961, sota l’empara dels Secretariats Catequístics de Vic, Solsona i Girona, que van constituir aleshores la necessària cobertura legal per obtenir el permís oficial per a la publicació d’una revista en català i destinada als joves.

També, en un altre ordre de coses, aquest passat mes de febrer s’han commemorat a Bellpuig els primers 50 anys d’activitat d’una organització com MANS UNIDES, celebrant també el 25è aniversari de la delegació local.

I en un prisma potser més prosaic, esmentaríem encara que també el 2011 fa 50 anys una de les sèries de dibuixos animats més emblemàtiques: els PICAPEDRA. En Pere i la Vilma ja fa deu lustres que passegen en el seu troncomòbil.

Fins i tot els CONGUITOS, aquest Snack de cacauet fet a la pell de brau fa 50 anys. Sembla que se’n fabriquen uns 20.000 quilos l’any i que l’empresa factura anualment uns 100 milions d’euros. Cinquantenaris però amb una salut de ferro. Tot s’ha de dir.

I encara hauríem d’afegir els cinquantenaris de tantes i tantes entitats i col·lectius de la nostra cultura popular i tradicional que en una època difícil i de resistència cultural obligada es van posar a treballar per continuar podent ser qui som.

De fet, el FES TA FESTA ja fa 22 anys que va començar el seu camí. Però ara per ara només podem celebrar que hem fet 50 edicions del FES TA FESTA en la seva nova fórmula internàutica. Tanmateix, ben poca cosa.

Però, que caram!. Ens fa molta il·lusió celebrar-ho.