Gegants de Castellbisbal

Gegants de Castellbisbal

Els gegants de Castellbisbal són en Manel i la Vicenta. És una parella força nova ja que va néixer el 23 de gener de 1994. Van ser construïts per Ramon Aumedes, conegut com Sarandaca.

En Manel i la Vicenta

La figura d’en Manel, o més conegut com Manel el Flabiolaire, vol donar vida a un personatge real, fill de la vila. Era en Josep Pidelaserra i Duran, dit per tothom Manel.  Va viure a la dècada dels vuitanta del segle XIX. Trencant l’odre establert, en Manel només treballava quan la necessitat era extrema.

Era un personatge lliure: no pagava contribució ni tributava. Es dedicava a guanyar-se la vida honradament amb el seu flabiol i el seu tamborí, i per això, era conegut com Manel el Flabiolaire.

Joan Amades i Joan Tomàs escriuen en les seves “Memòries de les Missions de Recerca”, de l’any 1927, sobre Pau Orpí Gili, el conegut flabiolaire de la barretina vermella. Orpí era més conegut com Pau Matador. Del bressol de Matador van sorgir altres bons flabiolaires. Un d’ells va ser el nostre protagonista, en Josep PidelaSerra i Duran.

El flabiolaire es coneixia amb els gegants de Barcelona i altres ciutats, que durant les cerimònies i processons, tocaven de gust les melodies que havia desgranat amb la seva flauta.  Pidelaserra i Duran va morir el 8 de març de 1958 sol en una barraca de la població.

El gegant Manel vol representar la rauxa que tant identificava al personatge. Porta el flabiol i el tamborí i una barretina vermella.

En contraposició a la rauxa, trobem la geganta Vicenta que personifica el seny del poble. És símbol de la noia treballadora i conscient que ha après a fer les feines que li cal saber, les de la vida a pagès: fer puntes de coixí, conèixer les  virtuts de les herbes remeieres, netejar la casa i cuidar els fills.

La figura de la geganta no ha existit mai com a persona real. Porta el nom de Vicenta perquè Sant Vicenç és el patró de Castellbisbal.

La geganta porta un cistell a la mà dreta per portar el dinar pels homes de la casa que estan treballant als horts. A la mà esquerra porta un ram que cull de passada, per adornar la casa.

La gegantona Rita

I l’últim gegant que té el municipi és la gegantona Rita. Va néixer l’agost de 1998, coincidint amb la Festa Major del poble.  La gegantona porta el nom de Rita com la patrona d’una de les ermites de Castellbisbal.

El disseny de la figura va comptar amb la col·laboració dels nens i nenes de primària de la vila i la construcció també va anar a càrrec de l’artista Sarandaca. Així va néixer la Rita, apadrinada per la nena que va fer el dibuix que va inspirar el disseny de la futura gegantona.