Gegants de Moià

Gegants de Moià

Els primers gegants de Moià

Els primers gegants de Moià daten de l’any 1886. Representaven un rei moro i una reina cristiana i van ser estrenats en ocasió del segon centenari de l’Escola Pia del poble.
Eren donació de la família Bussanya que els feia servir a Barcelona per festes familiars. Però durant la guerra civil la parella va ser cremada i només es va poder conservar el cap de la geganta que està exposat a les dependències del museu de Moià.

Els gegants Ferran i Isabel i el gegantó Trapella

A l’any 1945 l’Ajuntament del poble va comprar els actuals gegants, en Ferran i la Isabel, que representen els Reis Catòlics. Durant molts anys, el propi Ajuntament pagava a portadors perquè fessin ballar els gegants a la Festa Major. No va ser fins a 1983 que va néixer la primera colla gegantera de la vila.
Els gegants Ferran i Isabel van ser construïts a L’Ingenio de Barcelona. Originàriament, només sortien per la festivitat de Corpus però a partir dels anys setanta van sortir també durant la Festa Major de Moià, amb la qual cosa van prendre un caire més festiu i popular.

Al llarg dels anys han anat vivint diferents remodelacions. La més important pel que fa la indumentària, va tenir lloc el 1992, quan van canviar de vestits. Tot i així es van mantenir les antigues capes que havien estat elaborades l’any 1979, per les dones jubilades de l’esplai del municipi.
Més endavant, a l’any 1995 es va celebrar el 50è aniversari de la parella. Aquesta efemèride va comportar la restauració de les figures a càrrec de l’artista moianès Valentí José.
El juliol de l’any 2000 els gegants estrenen un ball propi fruit d’una adaptació de la sardana “La joia del Moianès” escrita per Just Renom i Gallés. Actualment estan exposats a l’Ajuntament i només surten per Festa Major i altres celebracions de la vila.

Els gegants Toll i Teixonera

La tercera parella de gegants de la vila es va estrenar el 22 d’abril del 2007 en motiu dels 25 anys de la colla gegantera de la població. Són en Toll i la Teixonera. Els seus noms fan referència a les coves prehistòriques situades al terme municipal de Moià, les Coves del Toll. Les restes de foc i de sílex que s’hi ha trobat ens demostren la presència humana de l’home Neandertal durant el Paleolític a la comarca del Bages.
En Toll i la Teixonera representen uns habitants de les coves. Ell és robust i vesteix amb pells gruixudes. Porta un fermall metàl·lic i armes de caçador. Ella, que porta el nom d’una altra cova propera al Toll, és pagesa i ramadera i porta una gerra de terrissa.
I a Moià també tenen un gegantó. Es diu Trapella i va ser construït per l’artista Valentí José. El nom va ser escollit per votació pels nens i nenes del poble. El bateig del gegantó es va celebrar a l’abril de 2003 i els seus padrins van ser els gegants de Castellterçol i els Gegantons del Poble Nou de Manresa.