Gegants de Sant Cugat del Vallès

Gegants de Sant Cugat del Vallès

Els gegants de Sant Cugat són en Joan i la Marieta. Van ser encarregats al mestre solsoní Manel Casserres i Boix l’any 1987. L’artista es va inspirar en el ball popular de Sant Cugat, El Paga-li Joan, per dissenyar els vestits dels gegants d’aquesta vila.

En Joan i na Marieta

Tal com passa al ball, el gegant porta un ram de flors a la mà dreta que ofereix a la Marieta per posar de manifest el seu interès per la seva parella. La mà esquerra del gegant reposa sobre la seva esquena, fet molt inusual en el món geganter, on la majoria de gegants porten les mans al davant.

La Maria porta un vano a la mà dreta que li ha regalat en Joan, i a la mà esquerra porta un mocador brodat. En el vano es poden veure dos santcugatencs ballant el Paga-li Joan.

El gegantó Valentí

En Valentí es el gegantó del Taller d’Arts Plàstiques “Triangle” i va ser construït l’any 1993 pels alumnes del mateix taller, que aleshores tenien entre 10 i 11 anys. La Dolors Serra, mestre dels alumnes, el va restaurar l’any 2007 en ocasió del 20è Aniversari de la Colla dels Geganters de Sant Cugat.

Els nens van inventar la història del gegantó Valentí i l’escriptor Rogeli Pedró la va escriure a partir de les idees suggerides pels alumnes. Es pot llegir La llegenda del Valentí al seu llibre “Llegendes de Sant Cugat del Vallès”, on s’hi recullen les faules, els mites i les narracions populars de la vila. Les il·lustracions van a càrrec de Marta Balaguer.

Acabem amb un petit tast del la història del gegantó Valentí de Collserola.

Així comença la llegenda escrita per Rogeli Pedró:

“Diuen i expliquen els vells de les contrades de la serra de Collserola, que ara fa anys i panys un gegant anomenat Valentí rondava per aquesta serralada propera a Sant Cugat. La seva presència inquietava tothom. Com tots els gegants, era alt i fort. Els seus pares, que també eren gegants, havien viscut en una casa de pagès propera a la torre Negra. D’aquells temps d’infantesa, en guardava un ram d’espigues de blat que sempre duia a l’armilla, un barret de palla de quan anava a segar, una bosseta plena de plomes i un flabiol que ell mateix s’havia construït durant les nits fredes d’hivern, a la vora del foc”.

Podeu conèixer la història completa del gegantó Valentí al llibre escrit per Rogeli Padró: Llegendes de Sant Cugat del Vallès.