Gegants de Valls
Informació extreta del blog personal de Marta Arjona Blasco
Valls és una ciutat d’una gran tradició històrica i cultural. Els gegants són una part important del llegat cultural del que pot presumir el municipi de Valls, capital de l’Alt Camp. Són els gegants de la ciutat (el Gegant de la Porra i la Geganta), els dos gegantons i el Gegant del Calçot.
El Gegant de la Porra i la Geganta van ser contruïts a “El Ingenio” l’any 1947 i estrenats el mateix any en una cercavila per la ciutat amb els Gegants Vells. A partir d’aquell dia, els vells van deixar de sortir. Actualment, es conserva la porra i la corona del Gegant Vell al Museu de Valls.
El gegant nou també porta una porra, d’aquí el seu nom, i una corona. La Geganta porta un ram de flors naturals i un mocador de puntes de coixí.
La Jota dels Gegants de Valls i la Balladeta dels Gegants de Valls són els dos balls propis de la parella que es ballen per la Festa Major.
El gegantó Lladrefaves és el més antic del cos dels Gegants de Valls. Va ser construït per Lluís Bonifàs l’any 1764. La llegenda de Joan Amades diu que és fill dels Gegants de Mataró. Segons la història, aquesta parella van tenir el gegantó quan passaven per Picamoixons, un petit poble de la comarca, i el van deixar als Gegants de Valls perquè el criessin.
Es creu que en un prinicipi el gegantó era de pell blanca. Es coneix amb el nom de Lladrefaves perquè tot sovint entrava als horts i es menjava aquestes llegums tan nostrades.
La gegantona va ser construïda l’any 1951 a Casa Paquita. Aquell mateix any es va casar amb en Lladrefaves en motiu de la celebració de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, la patrona de la població.
Per últim, és d’obligació esmentar el Gegant del Calçot quan parlem del municipi de Valls. Aquest ha esdevingut un element folklòric molt representatiu de la ciutat d’orígen de la calçotada. Va sortir per primera vegada el dia 28 de gener de 1989 durant la celebració d’aquesta festa eminentment gastronòmica.
És dels pocs gegants d’estructura compacte fins als peus, cosa que dificulta l’entrada i la sortida dels seus portadors, peró a l’hora, li dóna un moviment molt especial quan camina i balla.
Té un ball propi al so del flabiol, la Dansa del Calçot, amb música de Roser Olivé i coreografia de Lluís Munté.
———————————————-
El ball dels Gegants de Valls