Fideus a la cassola
Un plat tradicional i clàssic de la Cuina Catalana, amb pasta, que s’elabora amb fideus, amb un bon i ben fet sofregit de tomàquet de pera, ceba de Figueres, all i julivert (si es vol fer stricto senso a la catalana) i, s’acompanya, essencialment, de cap de costella de porc. Si hi ha nens a taula, està molt bé, afegir trossets de botifarra o salsitxes, per ells, és més fàcil de menjar.
Nèstor Luján escrivia que no recordava poble d’importància a Catalunya que no tingues “fideueria”. D’aquesta manera la ciutat de Barcelona quan vivia entre muralles en va arribar a tenir fins a quinze.
Així que coincidint aquest dies amb el dia mundial de la pasta avui presentem aquest plat que agrada a tothom.
Ingredients per 4 persones:
- 400 gr. de fideus del número 3
- 250 gr. de cap de costella tallada amb l’os inclòs
- 2 salsitxes
- 2 tomàquets de pera
- 1 ceba de Figueres
- 1 gra d’all
- Una branqueta de julivert
- 1’5 litre de caldo de verdures o aigua
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
Preparació i cocció dels quatre elements per fer el sofregit
- Escaldeu els tomàquets, els pelem, els traiem les llavors i els ratllem. Reservem.
- Talleu la ceba fina
- Piqueu el gra d’all i el julivert
- En una cassola, tradicionalment de terrissa, hi posem: un raig d’oli d’oliva i els trossos de cap de costella i les salsitxes tallades en trossets petits.
- Quan s’hagin enrossit posem la ceba tallada fineta, quan estigui ben rossa, afegim els tomàquets ratllats, un polsim de sucre, l’all i el julivert picats.
- Deixeu coure aquest sofregit a foc lent i que vagi quedant caramel·litzat remenem de tant en tant.
- Incorporeu els fideus donem un parell de voltes que quedin ben impregnats.
- Afegiu l’aigua o el caldo lleuger bullint. Deixem coure 10 o 12 minuts – mireu el paquet del fabricant com indicador- . Rectifiquem de sal.
Controlem. Han de quedar una mica caldosos.
Que vagi de gust!