Gegants de Torelló

Gegants de Torelló

La història dels gegants de Torelló es remunta a l’any 1897. Els Administradors de la festa de Sant Feliu de Torelló, nom que rebia antigament l’actual municipi de Torelló, van presentar una instància a l’Ajuntament demanant uns gegants i nans per a les festes populars.
A principis de la dècada dels anys 90, la vila encara no tenia gegants propis però els llogava a altres pobles, com per exemple, a Sant Joan de les Abadesses l’any 1902. El consell municipal de Torelló també va tenir tractes amb en Benet Escalé de Barcelona a qui va llogar una parella de gegants i un grup de nans per 300 pessetes.
La gent de la vila de Torelló es delia per tenir uns gegants propis i finalment ho van aconseguir. El dia 7 d’agost es va pactar amb Benet Escalé la venda de la parella de gegants per valor de 800 pessetes. Eren el Rei Moro de Mallorca i la Pubilla de Puigbacó. També els nans: el Cucut, el Patufet, el Vell, l’Hereu i la Jove.
Però la família de nans de Torelló s’aniria ampliant amb el temps. Actualment són 12. S’hi han afegit els dos Patges o Herals, el Moro, el Cuiner, la Noia i finalment en Patufet Petit, construït en motiu de la commemoració del 75è aniversari de la sortida dels primers gegants i nans propietat de Torelló.
El 18 de setembre de 1988, durant la festa de Rocaprevera, es va estrenar la nova parella de gegants obra de Gabí Boixader.
Els gegants de Torelló estan relacionats amb els personatges d’una llegenda.
Aquesta llegenda apareix documentada per primera vegada a l’obra de Pere Tomich, un cronista català del segle XV. Al segle XIX, va ser recreada per Martí Genís i Aguilar l’any 1883.
En la versió de Martí Genís i Aguilar, Guillem de Puigbacó, un cavaller torellonenc, tenia una filla anomenada Albina. La jove estava enamorada d’un patge, Ecbert, que havia deixat el castell de Puigbacó per convertir-se en almogàver sota el comandament de Roger de Flor. En motiu del viatge que el rei Sanç I de Mallorca va fer a Barcelona se celebrà una gran festa. Entre els convidats hi assistiren Guillem de Puigbacó i la seva filla Albina. Aquesta coneix el rei Sanç i entre ells neix una certa atracció. El rei Sanç s’emporta Albina a Mallorca i de la seva relació, que no és legítima, en neixen tres filles. Amb el pas dels anys, Albina sent una gran nostàlgia per Catalunya i desitja tornar-hi. Ho aconsegueix després de rebre la visita de tres joves cavallers catalans acompanyats d’un frare. El frare, que suposadament es tracta del seu antic enamorat Ecbert, li porta una carta de perdó del bisbe de Vic, que li obre les portes de retorn a Catalunya. Els tres cavallers s’acabaran casant amb les tres filles d’Albina.
La geganta de Torelló representa fidelment la figura d’Albina. El gegant, en canvi, presenta una diferència respecte el personatge històric que vol recrear: no és moro tal com era el Rei Moro de Mallorca.
————————————-
Visiteu la web dels Gegants i Nans de Torelló: http://www.gegantstorello.cat/
————————————-
Ball de Gegants de Torelló a la Plaça Nova, el 15 de març de 2008, en motiu del centenari de la Colla Gegantera.

————————————-
I encara un altre video en el que llueixen les figures torellonenques.