Falsterbo 3 – “És molt tard”
Càpsula número 59
Parlar de Falsterbo 3 és, sobretot, parlar d’Eduard Estivill, però no només d’Eduard Estivill, perquè la història de Falsterbo és múltiple, des dels inicis l’any 1967, dins del gran projecte global del Grup de Folk de Barcelona. De seguida, però, agafen empenta per ells mateixos, La idea, directament relacionada amb la música folk de base, és iniciada per l’Eduard amb Amadeu Bernadet i Joan Boix, el germà gran del Xesco, tots ells, membres del Grup de Folk. Tots plegats ben emmirallats en el corrent folk que arriba dels EEUU, que coneixen de primera mà i que viuen com una resposta més lliure que la cançó francesa que ha servit de referent als encara no acabats de constituir Els Setze Jutges. Després hi haurà diverses i successives participacions a Falsterbo, per exemple la del filòleg eivissenc Isidor Marí, el co-fundador d’Uc, o la de Montse Domènech. També les col·laboracions d’una gran part de la plantilla d’integrants del Grup de Folk. Peripècies diverses com malalties, serveis militars i anades i vingudes, provoquen al principi una certa inestabilitat a Falsterbo, però Eduard Estivill no afluixa i una part d’aquesta història la manté ben viva a la memòria.
“Falsterbo va néixer dintre del grup de Folk. Hi havia un dels components que era en Joan Boix, que en aquell moment cantava algunes cançons sol i algunes altres feia adaptacions de cançons nord-americanes i les cantava amb en Ramon Casajoana. Aleshores jo vaig arribar d’Estats Units i era molt amic del Joan i tots dos vam començar a cantar algunes cançons que vam traduir. Ens dèiem Joan I Eduard, Després de fer uns 10 o 12 festivals amb el Grup de Folk, va entrar amb nosaltres un tercer component que es diu Amadeu Bernadet, i entre tots tres vam fer Falsterbo. Allà va néixer Falsterbo 3. Es deia Falsterbo perquè el Joan tenia una nòvia que era sueca, de Falsterbo, un poblet molt petitet de Suècia. Llavors en Joan ens va proposar, si ens semblava bé, posar aquest nom al grup i, com que ens va semblar tan estrany, vam dir que sí de seguida, evidentment. I d’aquí ve el nom de Falsterbo 3. Posteriorment, quan el Joan va anar a la mili, va ser quan va entrar la Montse, i vam continuar sent Falsterbo 3”
Recordem el so dels inicis de Falsterbo 3. Avui fem tornar de la fonoteca històrica, una de les cançons del disc primer que enregistren per als 4 Vents l’any 1967. És la que duu per títol És molt tard. La cançó que torna avui al Fes ta festa.