Missions i Missioners (II)
CÀPSULA 14
Joan Sala i Dolors Porta.
Joan Sala i Dolors Porta només realitzaren missions de recerca en solitari.
Joan Sala i Salarich, nascut a Viladrau (Osona), estudià al seminari de Vic i fou ordenat sacerdot l’any 1910. Va exercir de vicari a diverses localitats i municipis com Vilanova de Sau, l’Esquirol (a Osona), i Sant Quintí de Puig-rodon (a Campdevànol), entre d’altres. Va ser regent de la Maçana, ecònom de Castellcir (al Moianès) i d’Estiula (Ripoll) i rector de la Vola (a Sant Pere de Torelló).
Mossèn Sala havia fet algunes composicions i havia presentat reculls de cançons a diverses convocatòries de les Festes de la Música de l’Orfeó Català i també a les dues edicions de concursos de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya que es van fer els anys 1922 i 1924. Aprofitava la seva estada pels diversos indrets mencionats per efectuar els seus reculls de cançons. Entre els anys 1925 i 1936 va efectuar vuit tandes de reculls amb un total d’unes 1786 cançons recollides. Als índex i notes d’aquestes tandes hi ha una acurada relació dels seus informants, així com un apèndix amb oracions populars o relacions de cançons de les quals tan sols en tenia notícia. La seva pulcre presentació i cal·ligrafia musical són dignes d’observar.
La darrera d’aquestes tandes, la vuitena, enllestida el 8 de juliol de 1936 porta com a títol: Comiat? Sembla talment un presagi, ja que, després d’haver-se de presentar per dues vegades al comitè anarquista de Sant Pere de Torelló fou assassinat el dia 2 de setembre de 1936 a l’anomenat “Sot de la Mola”. Aquesta darrera tanda, que comprenia 427 cançons, no la va poder lliurar a les oficines de l’Obra del Cançoner, però les va guardar en un lloc segur, i molts anys després arribaren al Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Per la seva banda, Dolors Porta va dur a terme dues tandes de recollida de cançons en solitari.
Dolors Porta i Bauzà, nascuda a Palma l’any 1910, pianista i deixebla de Baltasar Samper (missioner també de l’Obra del Cançoner), exercí de mestra a Sant Boi de Llobregat. Va aprofitar les vacances d’estiu dels anys 1934 i 1935 per complementar les recerques de Samper a Mallorca, ja que aquest havia de guardar repòs a causa d’una llaga d’estómac que patia. Així doncs, Dolors Porta visità Pont d’Inca (al terme municipal de Marratxí) i Es Pla de na Tesa. En total va recollir noranta-set cançons. Dolors Porta reconeixia la seva manca d’experiència en aquest terreny, i això li va generar certes dificultats, amb l’afegit que ella sola havia de recollir la música i el text, i que, en alguna població, no comptava amb ningú que li fes d’enllaç per a obtenir informants. Però, tal com ella deia: “Les cançons surten a poc a poc, penosament, però surten a la fi i compensen tots els treballs”.
El mes de gener de 1939, amb l’ocupació de Barcelona per les tropes franquistes va marxar cap a Tolosa de Llenguadoc, on es trobava Baltasar Samper, que va haver d’abandonar Catalunya. Més tard, amb l’adveniment de la Segona Guerra Mundial, marxaren tots dos cap a Mèxic, on Dolors Porta es convertiria en la segona esposa de Baltasar Samper.
Procedència de la fotografia: “Samper, cançons i danses”, del CD enregistrat als estudis Ca’s Music, Santa Eugènia. Patrocinat per: CasMusic, Euroclàssics i el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.
Procedència dels documents: Abadia de Montserrat © 2022.
__________________
-Cançó: El petit maridet.
Intèrpret: Maria Mercè Gost
https://youtu.be/GK9louNq6mo
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Mn. Joan Sala i Salarich a Estiula (el Ripollès) l’any 1925 i cantada per Teresa Planà.
La versió que es presenta aquí de la cançó va ser enregistrada al municipi de Riudaura (la Garrotxa) el dia 13 de setembre de 2015.
Enregistrament efectuat en motiu de la commemoració del 50è aniversari del traspàs de Rafael Patxot i Jubert, organitzat per la Diputació de Barcelona.
-Cançó: Cançó de sa bufera
Intèrpret: Magdalena Borràs
https://1AMcX9uiM54
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Dolors Porta i Bauzà a Son Espanyolet (Mallorca), entre el dia 22 i 29 d’agost de 1924, i cantada per Magdalena Serra.
La versió que es presenta va ser enregistrada al municipi de Mura (el Bages) el dia 24 d’abril de 2016.
Enregistrament efectuat en motiu de la commemoració del 50è aniversari del traspàs de Rafael Patxot i Jubert, organitzat per la Diputació de Barcelona.