Missions i missioners (X)

Missions i missioners (X)

CÀPSULA 22
Els germans Joan i Xavier Gols, i Antoni Brunet.

 

Amb aquests noms finalitzem la tanda de càpsules dedicades als missioners que intervingueren en missions de recerca per a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

 

Xavier Gols i Soler

Els germans Joan i Xavier Gols i Soler, van néixer a Tarragona els anys 1894 i 1902, respectivament. Tots dos es van formar musicalment amb el seu pare que exercia de mestre de capella en diverses parròquies tarragonines.

Full corresponent a l’enviament dels clixés de les fotografies que els germans Gols van enviar a l’oficina de l’Obra del Cançoner.

L’any 1920, Joan, el germà gran, es va instal·lar a Barcelona essent el mestre de capella de Santa Maria del Mar. Home polifacètic, va ser músic, dibuixant i pedagog. Va exercir de periodista del “Diari de Barcelona”, va ser sotsdirector i crític musical del diari “La Nau”, i va col·laborar a les revistes infantils “En Patufet”, l’”Estevet” i “Virolet”.

A causa de la guerra civil es va veure forçat a exiliar-se a Veneçuela on, amb la seva muller, va fundar l’Instituto Montessori de San Jorge i la coral Catalana de Caracas, entre altres activitats musicals que va dur a terme a la capital veneçolana.

Per la seva banda Xavier, el germà petit, va substituir el seu pare en la direcció de l’Orfeó Tarragoní. Va estudiar violí i piano, i l’any 1922 va guanyar els Jocs Florals de Girona amb l’obra “Canticel”, sobre un poema de Josep Carner. L’any 1927 va guanyar la beca Pau Casals, que li va donar l’oportunitat d’anar a Barcelona a perfeccionar els seus estudis de piano amb Blanca Selva i Baltasar Samper (que recordem, també va ser missioner de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya).

Full corresponent a l’enviament dels clixés de les fotografies que Xavier Gols i Antoni Brunet van enviar a l’oficina de l’Obra del Cançoner.

Va participar com a crític musical del diari “La Nau”. A partir de l’any 1934, va exercir de professor de cultura musical al Taller-Escola de Pintura i Escultura de la Generalitat de Catalunya a Tarragona.

Els dos germans van dur a terme una missió de recerca per terres tarragonines l’any 1933, de la qual, dissortadament, no hi ha la memòria corresponent.

Per acabar hem de dir, que d’Antoni Brunet no posseïm fins ara de dades biogràfiques. Per la crònica de la missió de recerca efectuada l’any 1932 per terres del Montsant amb el seu amic Xavier Gols, sabem que va haver d’abandonar la missió per motius de salut. Així ho descriu el mateix Xavier Gols: “En Brunet hagué de deixar la feina repetidament a causa de no trobar-se bé. En iniciar la recerca a Cabacés, ja hagué d’abandonar-me, i malauradament, pocs dies després d’haver acabat jo la missió, un atac de meningitis greu el posava al llit d’on els metges no creuen que s’aixequi. Que Déu l’ajudi!”.

També sabem que Antoni Brunet va ser l’autor dels textos d’una sèrie de cançons amb música de Xavier Gols titulades: “Mira a l’horta” i “Cançons escolars”.

Procedència de la fotografia: Abadia de Montserrat @ 2023

 

Cançó: Cançó de pandero
Intèrprets: Montserrat Canela i Montserrat Nicuesa (pandero). Krregades de Romanços.
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Xavier Gols i Antoni Brunet a Ulldemolins (el Priorat) el 7 d’agost de 1932, i cantada per Maria Estivill i Amigó “Axapana”
La versió que es presenta aqui de la cançó Cançó de pandero, va ser enregistrada, a Masia Mariona (el Vallès Oriental) el dia 10 de setembre de 2016.
https://youtu.be/CCtpghBRZY0

Cançó: La galindaina
Intèrpret: Montserrat Canela (Krregades de Romanços)
Aquesta cançó forma part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i fou recollida per Joan i Xavier Gols a la Viella Alta (Priorat) el setembre  de 1933, i cantada per Maria i Matilde Vinyes i Rebull.
La versió que es presenta aqui de la cançó La galindaina, va ser enregistrada, a Masia Mariona (el Vallès Oriental) el dia 10 de setembre de 2016
https://youtu.be/vF3RLfVdM1w

Cançó: L’hereu Riera
Intèrpret: Coral Verge del Camí de Cambrils.
Arranjament: Xavier Puig. 1973
Piano: Frederic Oller
Direcció: Núria Ortoneda
Aquesta cançó pertany al concert en homenatge a Rafael Patxot i a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, celebrat a l’Auditori de Barcelona el dissabte 27 de febrer de 2016.
https://N_RQGUifAEc