Sant Pere de Roda (sardana)
Francesc Basil i Oliveras

Sant Pere de Roda (sardana)
Francesc Basil i Oliveras

Francesc Basil va néixer el 29 de febrer de l’any 1905 a Figueres, on moriria 70 anys més tard després d’una intensa vida musical.

Francesc Basil

Basil és un clar exemple de compositor quasi oblidat pel món sardanista. Si bé anualment la capital de l’Alt Empordà celebra un Concert-Memorial amb el seu nom, en el qual hi ha la oportunitat de poder escoltar alguna de les seves obres més representatives, i ha existit durant molts anys un Concurs Musical també amb el seu nom, podrem constatar fàcilment que no és habitual trobar obres de Basil en les programacions de concerts i, ja no cal dir-ho, de ballades o aplecs.

Notable pianista i amb una formació musical sòlida, iniciada amb el seu pare i acabada brillantment, i a consell del mateix Joaquim Serra, amb el mestre Joaquim Zamacois, amb qui cursà les assignatures d’harmonia, contrapunt, fuga i composició.

Així, un percentatge elevadíssim de la seva producció (potser un 80 %) van ser premiada a concursos i certàmens, però escasses vegades ha assolit una popularitat a to amb la qualitat contrastada de les seves obres.

Sant Pere de Roda és, segurament, la més popular de les seves sardanes i, curiosament, una de les poques composicions que no ens consta guardonada.

Datada l’any 1944, i inspirada en el Monestir del mateix nom situat al terme municipal de Port de la Selva, la sardana té com a característica principal la melodia central dels llargs, una frase quadrada de 32 compassos que protagonitza el tible com a solista.

La versió que hem triat per a aquest “Clàssics de cobla” és la que va enregistrar la Cobla de Cambra de Catalunya l’any 2006, sota la direcció de Jaume Cristau i amb Jordi Feliu com a tible solista.