Canelons
Els canelons són un plat de festa i tradicional de la diada de Sant Esteve, celebrada a Catalunya i molts països del nostre entorn com la segona festa de Nadal. Per ampliar podeu visitar el blog CuinaCinc on trobareu l’origen d’aquest plat i com varen arribar a Barcelona.
En definitiva un plat burgès, deliciós, que va passar dels restaurants a les cases i com un empresari va idear les primeres capsetes de plaques de pasta per facilitar l’elaboració a casa teva.
Hi ha moltes maneres de fer-los, també, de farcir-los i de diferents varietats: amb carn, peix o verdures.
Avui et presentaré, possiblement, la més coneguda. Encara que cada casa té la seva manera.
Ingredients:
- 18 plaques de canelons (seguir les instruccions del fabricant per bullir-los)
- 160 gr. de carn de vedella
- 160 gr. de carn de porc
- 50 gr. de pernil dolç
- 200 gr. de carn de pollastre
- 50 gr. de foie gras
- 1/2 l. de brou
- 1 copa de vi ranci
- 1 ceba
- 1 porro
- 2 pastanagues
- 3 cullerades de salsa de tomàquet
- Oli d’oliva verge extra, el necessari
- Sal i pebre
Preparació i cocció:
- Tallar les carns i les verdures
- En una cassola, prou ampla, poseu-hi oli, rossegeu la carn salpebrada ben daurada i retireu-la.
- A la mateixa cassola, poseu-hi les verdures i feu un sofregit primer la ceba, després el porro i finalment les pastanagues
- Un cop sofregides, torneu a posar-hi les carn i afegiu-hi el vi ranci i deixeu reduir.
- Tapeu la cassola. Aneu-ho remenant de tant en tant perquè no s’enganxi, fins que la carn sigui cuita.
- Afegiu el foie gras, la salsa de tomàquet i el caldo. Deixar coure uns minuts més i retirareu del foc.
- Tritureu amb la batedora el que heu cuinat
- Rectifiqueu de sal i pebre.
- Prepareu la beixamel de la manera habitual.
- Bullir les plaques dels canelons seguint les recomanacions i instruccions del fabricant. Esteneu-les en un drap de cotó.
- Farciu les plaques de canelons, disposeu-ho en una safata, cobriu amb beixamel, formatge ratllat, uns dauets de mantega per gratinar.
- Presenteu-los a taula.
Que vagi de gust!