Tomeu Penya – “Cançó per Mon”

Tomeu Penya – “Cançó per Mon”

Càpsula número 89

 

Tomeu Penya és molt estimat a les Illes i tot un personatge reverenciat a la seva població nadiua Vilafranca de Bonany, al nord de Mallorca. De jove l’Illa Balear li queda petita i es posa a viatjar per Europa amb la seva guitarra, visita uns quants països i escenaris diversos, fins que l’enyorança el fa tornar a casa, per dedicar-se a cantar i a fer cançons molt lligades als costums de la seva terra. El mateix Tomeu recorda els seus inicis ja de ben jovenet.

 “Aquí vaig començar a composar cançons quan tenia 12, 13 o 14 anys, a sa meva manera, però me sentia aquella manera de compositor, lo que exactament no sabia lo que era. A Alcúdia jo volia ser músic i vaig començar a composar vinguent de fora vila. Era una composició de dues lletres i un poc de melodia, però realment d’aqueixes 350 o no sé quantes de cançons que he arribat a composar jo, i a gravar en discos potser n’he fet la meitat, a fora vila dins meu estudi a ca nostra. Després de tants anys de carrera, després de conèixer tanta gent i viatjar, em dono compte que som molt estimat, i no només per sa rodalia, per altres llocs, sinó en el meu propi poble que se me tracta com un germà”

Tomeu Penya, estimat i absolutament lligat a la seva terra balear, té al seu poble natal, Vilafranca de Bonany, una plaça dedicada, com a fill il·lustre. Anem a recuperar avui un Tomeu Penya bàsic i minimalista dels inicis, només a veu i guitarra, fent una rumbeta seva, encara no atrapat pel ritme country. És una de les més de 350 cançons que ell mateix comentava, i que forma part del seu disc primer autoproduït l’any 1980. El disc es titula Canta a la Vila, i la cançó que torna: Cançó per Mon. És la veu inconfusible de Tomeu Penya.