Bitlles de nou

Bitlles de nou

Bitlles de nou d’Esterri

Què és aquest guirigall? Quina festa és?

No és cap festa, sinó una jugada de les bitlles de nou a Esterri !!

Bitlles de nou? Jo sempre n’havia vist 6 de bitlles ! Doncs sí, bitlles de nou que són diferents de les bitlles de sis és la modalitat més coneguda i que possiblement hagis vist a jugar cap al tarragonès però les bitlles de nou també existeixen i són l’altra modalitat que existeix a Catalunya  !

Així, a Catalunya tenim dues modalitats de bitlles? Efectivament, i cadascuna amb la seva espectacularitat i la seva manera de jugar.

I com són les bitlles de nou ?

Doncs per començar es planten 9 bitlles en un quadrat de 3 x 3 i la persona que llança no llança un bitllot sinó un truc !!!

Què és un truc?

Doncs una bola gran i rodona de fusta que s’agafa per una ranura que té la bola i que es llança a les bitlles per intentar tombar-ne el màxim possible.

Així doncs com es puntua?

Doncs es puntua 1 punt per cada bitlla tombada.

Caram, són molt diferents les dues modalitats!!

Vols saber alguna curiositat més respecte les bitlles de 9 ?

Sí, vinga explica !!!

Doncs la distància a què es llança no sempre és la mateixa ja que l’equip que va perdent en la partida decideix des d’on llança tothom amb un màxim de 20 metres de distància.

Així doncs poden llençar de molt lluny no?

Sí , i en condicions complicades a vegades ja que no sempre et deixen llançar des de davant, sinó que a vegades has de llançar en una posició estranya !!

Doncs sembla molt divertit, no?  

La veritat és que les partides són apassionants i aquest fet de manar la distància li dona molt de joc ja que fa que cada partida sigui diferent !!!! Les bitlles del Pallars són una modalitat espectacular de veure i de viure i la veritat és que hi ha una gran rivalitat perquè juguen les partides entre equips dels diferents pobles del voltant.

Per tant, totes les partides són Derbis?

Efectivament, existeix una petita o gran rivalitat en cada partida cosa que ho fa més interessant i fa que els comentaris entre jugadors i jugadores siguin una miqueta més punyents per veure si es poden picar i descentrar !!!!

Així doncs la diversió està assegurada tant en el joc com a l’ ambient!!!! Anem-hi !!

Il·lustració del llibre Sonos Ludum