Gegants tot l’any

Gegants tot l’any

(600 anys – 8)

Qui diu que els gegants només surten a l’estiu? Avui dia podem veure gegants gairebé tots els dies de l’any, des del primer fins al darrer. I és que el calendari festiu s’ha anat nodrint de figures geganteres que surten específicament en alguns moments puntuals per anunciar-nos una celebració ben peculiar.

Gegants de Llucmaçanes (foto Víctor Pons)

És el cas dels Reis d’Orient, que estan immortalitzats en forma de gegants a Llucmaçanes, un petit nucli urbà de Menorca. Molt més lluny, a la ciutat madrilenya d’Alcalà d’Henares, també hi tenen en Melcior, Gaspar i Baltasar com a gegants. De fet, a la ciutat veïna de Torrejón de Ardoz, hi ha tres àngels que surten per Nadal i anuncien l’arribada de les festes.

Arribat el febrer, arriba el Carnestoltes, la festa més boja de totes. En aquesta època trobem gegants peculiars que surten a Solsona, Vilanova, Manresa, Molins de Rei… que podeu descobrir en un capítol a banda.

 

Gigantes de Alcalà de Henares

I acabat el Carnestoltes arriba la Quaresma, que podem trobar representada en forma de geganta a Maó, Manacor, Valls, Ullastrell o Mataró. En moltes d’aquestes poblacions ha arrelat el costum de trobar-se setmanalment per tallar-li una cama a la vella i així anar comptant quantes setmanes falten per la Pasqua.

Pare Sol i Mare Terra, de Sant Llorenç d’Hortons

Quan torna el bon temps, la festa torna al carrer, la natura esclata i la primavera i l’estiu fan reviure les ànimes. És la temporada que veiem més gegants ballant per festes majors i trobades arreu del territori. Però si hi ha una festa que escenifica millor aquests mesos és el terrazel de Sant Llorenç d’Hortons, una festa en què la natura lluita per sobreviure amenaçada per tot el que ens envolta. Els gegants del Pare Sol i la Mare Terra són una al·legoria perfecta en aquest temps primaveral.

Amb la tardor, hi ha castanyades i, com no podia ser d’una altra manera, gegantes castanyeres. Un cas ben singular és el de la gegantona Paulina del Poble Espanyol. Allà hi tenen quatre gegantons que representen les quatre estacions i les quatre etapes de la vida: la Rosalia que és una nena plena de flors primaverals; en Feliu, que és un noi jove i fort amb barret de palla preparat per l’estiu; la Paulina, una castanyera adulta amb la seva paperina de castanyes; i l’Andreu, que és un vell que s’ajuda del seu bastó per caminar.

La Carassa, de Barcelona

Per acabar l’any, hi ha figures que només surten per Nadal com el Tió de l’Associació de Comerciants d’Olot o la Carassa de Barcelona, que llança caramels mentre passeja per la Fira de Santa Llúcia que es fa davant la Catedral.