Inventari de danses vives de Catalunya
L’Inventari de danses vives de Catalunya és un portal web, un recurs digital que posa a l’abast de la ciutadania informació sobre les danses que es ballen a Catalunya actualment. Hi podem arribar a través de l’adreça: www.dansesvives.cat o posant en qualsevol cercador les paraules “danses vives”.
L’Inventari de danses vives és un projecte en curs, responsabilitat de l’Esbart Català de Dansaires, associació barcelonina sense finalitat de lucre que, des de 1908, es dedica a la recopilació, l’estudi i la difusió de les danses del nostre país.
L’Inventari compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i de l’Institut Ramon Muntaner i està allotjat en un dels servidors d’aquest. És un dels inventaris de patrimoni immaterial que es duen a terme a Catalunya a través de la Direcció general de cultura popular i associacionisme cultural.
El projecte va néixer l’any 2016 a partir de dues qüestions: la primera és que en les darrere dècades ha augmentat considerablement el nombre de danses que es ballen a Catalunya al llarg del calendari anual; i la segona, més aviat una preocupació, és que si ara no les documentem en poc temps perdrem la informació sobre la seva existència i les seves característiques.
Què ens ofereix, però, l’Inventari de danses vives de Catalunya i què hi podem trobar?. Ens ofereix la possibilitat de conèixer les danses es ballen en una població, de quina festa formen part, quan es ballen, en quin lloc i qui són els seus protagonistes.
Però, no totes les manifestacions que podem identificar com coreogràfiques formen part d’aquest inventari de danses vives ja que per constar-hi han de complir unes característiques indispensables que tot seguit comentem: cal que una dansa formi part d’un context festiu d’una localitat concreta, que es balli de manera periòdica (sigui quina sigui la periodicitat: anual, quiquennal o altra), que la dansa es faci en un espai públic (sigui exterior, com en la majoria dels casos, o interior) i que el protagonitzin persones de la comunitat. Per tant, no conté aquelles danses que no compleixen aquests requisits o dit d’una altra manera: aquelles que són ballades per esbarts dansaires o altres tipus de grups de dansa.
També hi podem trobar la informació extensa d’algunes danses que anomenem centenàries, que a més de complir els requisits que hem esmentat, cal que tinguin una presència d’uns 100 anys o més.
A Catalunya tenim la sort de comptar amb una extraordinària riquesa coreogràfica, sovint molt desconeguda més enllà de la comunitat que la fa possible. Tenim molts tipus de balls, de tota mena i característiques: de balls amb bastons a altres amb mocadors, d’adults i d’infants, ballats en rotllana o en filera, d’hivern fred o d’estiu calorós, ballats al matí o al vespre, reposats o trepidants, d’arran de mar o de muntanya, de poblet petit o de gran urbs, amb una carcassa al damunt i … un llarg etcètera. La mirada sobre la dansa és completament àmplia.
En aquesta secció parlarem de balls que podeu trobar a l’Inventari, però no ho farem a partir d’un ball concret, sinó que ho farem a través dels tipus de danses que hi podeu trobar, que agruparem a partir de les seves característiques generals.
Abans, però, de fer-ho, us convidem a donar una mirada a l’Inventari, al qual també podeu col·laborar aportant informació, i a explorar el seu contingut. Només cal que trieu el nom d’una població o el d’un ball i som-hi!.
Recordem que l’adreça de l’Inventari de danses vives de Catalunya és www.dansesvives. cat.