Mercè i Santa Tecla extraordinàries
Crònica 26/09/2011

Mercè i Santa Tecla extraordinàries
Crònica 26/09/2011

Els Castellers de Vilafranca van fer-hi tres gamma extra
i els de Terrassa la torre de 9

Els Castellers de Vilafranca van tornar a oferir tot un recital a la diada castellera gran de les festes de La Mercè de Barcelona. Els verds van portar fins a tres gamma extra, assolint la millor actuació realitzada fins al moment a Barcelona.
Els de Vilafranca van obrir la seva actuació amb un convencional 4 de 9, el menor dels castells que alçarien. A la segona ronda van tirar per primer cop aquesta temporada el 3 de 9 amb l’agulla, construcció mai aconseguida a domicili. Quan ja despullaven el pilar, aquest va decantar-se endavant provocant que enxaneta i aixecador del pilar saltessin de la seva posició. No van caure a la pinya, van quedar penjats al tronc del castell, podent desmuntar aquest intent sense fer llenya. Conscients que havia estat un accident van tornar-hi a continuació. Novament el castell es va muntar amb facilitat, tot i que la baixada del 3 exterior va ser més treballada. El pilar es va mantenir ferm i el van poder completar. Per primer cop es veia el 3 de 9 amb l’agulla a Barcelona i ara ja és el millor castell alçat a la ciutat.
A la tercera ronda van optar per la torre de 9, descartant la de 8 sense folre. Sisena de la temporada i a una del rècord de set torre de 9 en un any, assolit l’any 2007. Per culminar l’actuació, la tercera millor de l’any, van clavar el pilar de 8. El cinquè de l’any, a un del rècord de l’any passat.
Per la seva part els Minyons de Terrassa també van poder fer gamma extra, però no van sortir del tot contents de la plaça. Els malves van obrir la diada sense pensar-s’ho més amb el 3 de 9, podien haver baixat el peu però el van atacar conscient que en el 3 de 10 s’hi hauran d’esforçar. El desè de l’any i un pas més cap el castell de 10 que volen provar a Girona. A la segona ronda van tirar la torre de 9, molt remenada durant la pujada, no va suportar el fimbreig incessant després de l’aleta. Va petar pel tronc, el  peu va mostrar-se solvent. A la tercera ronda, amb canvi en el programa, van completar el 4 de 8 amb l’agulla. Per acabar van fer un sòlid pilar de 7.

Els Castellers de Barcelona, que no van poder actuar el dia abans a causa de la pluja, van obrir la diada amb excessius nervis. Van desmuntar dos bellugadissos 4 de 8, primera ronda en blanc. A la segona van créixer tot estrenant la torre de 8, castell que van completar amb major convicció que el carro gros. El 4 de 8 se’l van adjudicar a la tercera ronda, deixant l’estrena del 3 de 8 per una nova ocasió i finalitzant l’actuació amb tan sols dos castells.

 

La Jove de Tarragona ja té el 5 de 9 i els Xiquets la tripleta.

El divendres a Tarragona grandíssima diada de Sant Tecla. La Jove de Tarragona va carregar, in extremis, el 5 de 9. Va ser el seu castell de sortida. La valenta decisió de l’enxaneta, amb la rengla del castell venuda, va fer que fes la primera aleta i s’encavalqués per coronar la primera supercatedral dels liles. La Jove és la sisena colla en assolit la gamma extra. Després van completar el 4 de 9 i van carregar el 3 de 9.
Per la seva banda els Xiquets de Tarragona també van assolir la seva millor actuació històrica. Van obrir amb el 5 de 8, per atacar acte seguit el repte de la seva diada. Van completar un perfecte 4 de 9 en el dia de la seva estrena. L’alegria matalassera va ser completa en descarregar un altre 3 de 9, la tripleta màgica ratllada al sarró.
Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau van coronar per tercer cop a la seva història el 2 de 7. Revalidant la seva millor diada, aconseguida per Sant Joan de l’any 1995. Al igual que els del Serrallo van fer el 5 de 7 i 4 de 7 amb l’agulla. Els del barri mariner també van provar sense èxit el 7 de 7.
El dia de La Mercè, a Tarragona, la Jove va carregar el 4 de 8 amb l’agulla i va descarregar el 4 d 8. Els Xiquets van fer el 3 de 8 i 4 de 8. Llevat de Sant Pere i Sant Pau, les altres tres colles, van arribar amb el pilar de 4 caminant des de davant de la catedral fins a l’ajuntament.
Destacar la suspensió de la diada local de La Mercè a Barcelona, degut a la pluja, fet que va deixar sense una diada molt esperada per a les sis colles de la ciutat. S’havien anunciat reptes importants.
També dissabte, a Sitges, la Joves de Valls va fer el 3 de 8 i 4 de 8. Els de Sant Cugat la torre de 7 i els de Sitges van estrenar el 7 de 7. Al Prat del Llobregat els de Mataró van fer el 4 de 8. Els Castellers de Vilafranca van plantar el 4 de 8 a l’empresa Robert Bosch de Castellet i La Gornal.
Ja el diumenge els Xiquets de Reus van fer en solitari el 3 de 8 i 2 de 7 al santuari de la Misericòrdia de Reus, també van desmuntar un 4 de 8. A Ripollet els Castellers de Sabadell van plantar el 3 de 8, 4 de 8 i un 5 de 7, i és que els saballuts van a pel 5 de 8. I a Cornellà els Bordegassos de Vilanova van coronar la torre de 7.
Anotar també que la Colla castellera de la colònia tèxtil Antex de Hangzhou a la Xina ha aconseguit el seu primer castell de 7. És la segona colla de fora dels Països Catalans que assoleix el 3 de 7, els primers van ser els Castellers de Lo Prado de Xile.