Gegants de Tortosa

Gegants de Tortosa

La ciutat de Tortosa, capital de la comarca del Baix Ebre,  té tres parelles de gegants. A la primera parella, en Rufo i la Rubí, l’envolta una curiosa llegenda que n’explica el seu origen.

Fa molts anys arribà a Tortosa un personatge d’unes dimensions extraordinàriament grans. Li deien Rufolet i venia d’un país llunyà per rescatar la princesa Rubí que havia estat encantada per un bruixot i la tenia presonera en una cova prop de Tortosa.

En Rufo i na Rubí

Adreçant-se a la cova, en Rufolet, topà amb un follet que s’ofegava en una bassa. Ell, tan alt com era, amb dues gambades ja l’havia salvat. El follet, que es deia Xaco, molt agraït, va ajudar a en Rufolet a salvar la princesa. El petitó li va dir que la presonera era vigilada per una bèstia molt ferotge a qui anomenaven Cucafera, però, que si li tallava la cua i les orelles es tornava molt mansa.

I així va ser. En Rufolet va tallar d’un sol cop les orelles i la cua de la criatura i va salvar la noia. Després, l’heroi, Rubí, en Xaco, els seus amics follets i la Cucafera van tornar cap a Tortosa. En entrar a la ciutat es van trobar dolçainers i tambors que anaven a tocar a la processó de Corpus. Tots plegats formaven una comitiva ben estranya que sorprengué a tothom.  Des d’aleshores, tots els personatges obren la processó de Corpus cada any.

Tots els gegants tortosins

En Rufo i la Rubí van ser construïts l’any 1957 per l’escultor Pedro Aixendri. L’autor es va inspirar en els gegants tortosins desapareguts durant la Guerra Civil. A la dècada dels 50 aquests gegants mesuraven quatre metres d’alçada i evidentment, hi havia moltes dificultats per treure’ls a ballar. Després que al 1978 se’ls rebaixés l’altura, actualment han recuperat l’alçada original gràcies a la construcció de la parella amb uns materials més lleugers i que permeten descavalcar-los a l’hora de ser transportats.

En Bonjuhà i na Caxixa

La segona parella de gegants de la ciutat de Tortosa són en Bonjuhà i la Caxixa. Aquests gegants es remunten temps enllà i porten al seu record la religió jueva. A l’any 1931 a Catalunya hi havia moviments populars contra la comunitat jueva. Per prevenció, la ciutat els tenia custodiats al Castell de la Suda.

Alguns jueus conscients del perill, baixaven a la ciutat a batejar-se. En aquest sentit, hi havia moltes famílies partides, matrimonis en què ell s’havia cristianitzat i ella, influïda pels seus pares, continuava practicant la seva religió. I aquesta és la historia de la Caxixa i el seu marit, Bonjuhà. Ella jueva tortosina i ell jueu batejat.

L’any 1999 es van bategar els dos gegants jueus que donen a la ciutat el record històric d’aquesta religió i cultura.

Cristòfol Despuig i Mariana Curto

La tercera i última parella dels gegants de Tortosa es diuen Cristòfor Despuig i Mariana Curto. Representen uns personatges que formen part de la història del segle XVI de Tortosa. Ell va ser procurador de la ciutat i, més tard, cavaller. Però se’l coneix bàsicament per ser un destacat humanista de l’època. Va escriure Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa. Es va casar amb Mariana Curto, filla també d’una família benestant.

L’any 1996 Tortosa celebrà la primera Festa del Renaixement. Per aquest motiu, l’Ajuntament encarregà la construcció de la parella que representen el gran escriptor i la seva esposa.