Gegants de Molins de Rei

Gegants de Molins de Rei

La primera referència de gegants a Molins de Rei ens remunta a l’any 1910, on en sortien uns de llogats per Festa Major i Corpus.  Ja a l’any 1913 el municipi és propietari dels seus gegants, en Miquel i la Montserrat, els actuals gegants Vells.  L’encarregat de la construcció de les figures va ser Benet Escaler.

Sembla ser, tot i que no hi ha documentació que ho acrediti, que els gegants volen representar un antic terratinent de la vila, Miquel Roca, i la seva filla, Montserrat.

Unes fortes inundacions la matinada del 25 de setembre de 1962 deixen malmesos els gegants, guardats al soterrani del Mercat Municipal. Aquest fet obligà a restaurar la parella que reapareixerà l’any 1963. Al llarg de la dècada dels 60 i 70, els gegants continuen sortint per Festa Major i per Corpus, com també, per les Festes de la Mercè.

Amb l’arribada de la democràcia creix l’interès pels gegants i per la cultura catalana en general. L’any 1986, els habitants de la vila s’impliquen en el disseny i elaboració d’uns vestits nous pels gegants per donar una imatge renovada de la parella.

L’any 1988, Molins de Rei és la quarta ciutat gegantera i per a l’ocasió s’amplia la família. Es presenten els Gegants Nous del municipi, en Bernat i na Candelera, construïts al taller Sarandaca. Per la festivitat també es commemoren els 75 anys de la parella vella. Aquell mateix any, s’incorporen dues figures més a la imatgeria molinenca, els gegantons Robert i Mariona.  Més tard, a l’any 1991, la família torna a créixer, aquest cop, amb sis capgrossos comprats a El Ingenio de Barcelona. Quatre anys més tard, l’any 1994, neix, al taller Sarandaca de Granollers, el gegantó de la colla, de nom Molinenc.

El gegantó Molinenc

Més endavant, es decideix portar els gegants Vells al taller de l’artesà Jordi Grau per fer una restauració a fons d’en Miquel i la Montserrat i així poder-los conservar en perfectes condicions. També passen els anys pels Gegants Nous i a l’any 2007, es duu a terme la seva restauració.

La vila de Molins de Rei té una placeta en honor dels primers gegants que van tenir. És el Racó dels Gegants Vells.