L’home dels nassos

L’home dels nassos

Ben a punt d’acabar l’any, em venia molt de gust parlar-vos de quelcom de l’imaginari català nadalenc. Per aquestes dates els genis proliferen més que en cap altre data o moment de l’any. De tota la patuleia fantàstica l’home dels nassos és, al meu entendre, el més misteriós i també el més desconegut de tots, i això que més d’un cop, de nen i per indicació de la mare, havia sortit a cercar-lo a veure si el trobava. Mai vaig aconseguir l’objectiu, no se si es que no ho feia prou be, si es que sóc poc observador, no se, enguany hi tornaré amb els meus fills a veure si amb ells tinc més sort. Mentrestant us faig avinent la informació de que disposo d’aquest personatge.

El darrer dia de l’any hom fa creure a la canalla, que per els carrers hi poden trobar “un home amb tants nassos com dies té l’any” és a dir un de sol. La quitxalla però no s’adonen del parany i cerquen un home estrafolari fins i tot un xic monstruós. Ja em direu un home amb 365 nassos feina te a mocar-se i no parlem de les burilles…

A Barcelona era tradició de trobar l’home dels nassos a les 12 en punt a la plaça del Palau, davant la Llotja, dalt d’un cadafal perquè tothom el vegi mocar-se amb unes quantes dotzenes de llençols els 365 nassos que s’espera que tingui per tot el cos, ja que no li caben a la cara.

Actualment diverses poblacions com Reus, Flix o Barcelona entre d’altres representen aquest personatge en forma de capgròs. L’actuació ritualitza l’acomiadament de l’any. En el cas barceloní l’Home dels Nassos entrega a les autoritats de la ciutat la clau que obre la porta de l’any nou al mateix temps que esdevé missatger dels barcelonins ja que els fa arribar un memorial de desitjos dels ciutadans.

En el terreny familiar, hi ha qui ha adoptat aquest personatge com el responsable de dur les joguines a la mainada defugint de la tradició forastera del Pare Noel i desmarcar-se de la tradició dels Reis per els motius que sigui, moltes vegades per pragmatisme i logística familiar i d’altres per un estrany esnobisme…

L’Home dels Nassos és un dels genis del nostre imaginari molt probablement un record o una evolució del déu de les dues cares Janus emparentat també amb en Fumera. En aquest ordre d’idees també hem contemplar l’Home de Les Orelles derivació directe del dels Nassos i que surt el dia 30 amb tantes orelles com dies te l’any.

Esperem que la presència d’aquest personatge ens deixi d’herència una any de nassos. I sort a l’hora de trobar-lo a veure si sou mes traçuts que jo.