Gust de xató – Els cosins del sac
I avui anem de bolero. I tant per tant ho fem amb un dels més clàssics. “Sabor a mi”. El va escriure el mexicà Álvaro Carrillo, però aquí es va fer molt popular en la versió de Los Panchos.
L’any 2007, el grup català Els Cosins del Sac, que ja ens visitaven en una de les primeres edicions d’aquest espai, en van fer una versió portada al seu terreny, dins el cd Ball Ball Vell. Amb lletra del gastrònom Francesc Murgadas.
Ells la van anomenar “Gust a xató”. Aquell “Sabor a mi” en la versió dels Cosins del Sac.
————————————————-
GUST DE XATÓ
Si el que vols es preparar-te un bon xató
tot seguit una recepta de debò
agafa quatre o cinc alls,
ametlles, un poc de sal i un bon morter.
Posa unes quantes nyores en remull,
les escaldes en el punt que l’aigua bull.
Jo per dins les rasco bé,
ben segur que així tindrà gust de xató.
Ara pica i repica,
no t’aturis fins que quedi ben picat.
Pensa que això que t’explico
és el “truco” perquè et quedi ben lligat.
La molla de pa en vinagre posarem,
una miqueta amb les mans l’escorrerem,
l’afegim en el morter
i sense perdre l’alè, barreja bé.
Tot seguit abocant l’oli del setrill
afegeix-ne una miqueta remenant,
no m’ho diguis que ja ho sé,
segur que ja estàs trempant, gust de xató.
Ara pica i repica,
no t’aturis fins que quedi ben picat.
Pensa que això que t’explico
és el “truco” perquè et quedi ben lligat.
Ara ja només et queda preparar
l’escarola , la tonyina, el bacallà,
uns quants filets de seitó,
olives de l’Aragó i ja està llest.
Ho reparteixes tot dintre del teu plat,
hi tires la salsa que abans has lligat,
ho remenes amb passió
mentre a la boca ja tens gust de xató.
Ara pica i repica,
no t’aturis fins que quedi ben picat.
Pensa que això que t’explico
és el “truco” perquè et quedi ben lligat.
Ara que ja l’has tastat sigues sincer,
reconeix que el xató t’ha fet presoner
i que no podràs passar un hivern i no trobar
gust de xató.
Gust de xató.