Amical (sardana)
Ricard Lamote de Grignon

Amical (sardana)
Ricard Lamote de Grignon

Ricard Lamote de Grignon

Ricard Lamote de Grignon tenia només 12 anys quan el seu pare Joan esdevenia director i fundador de l’Orquestra Simfònica de Barcelona; i amb prou feines hauria fet els 16 quan el veia dirigir també la Banda Municipal. Amb l’exemple patern, no va ser difícil seguir la tradició musical familiar, i en Ricard va ser sots-director de la Banda Municipal de Barcelona i director auxiliar de l’Orquestra Municipal de València (1943-49). Anteriorment havia estat director de l’Orquestra Simfònica de Girona des de 1932 i, ja després, sots-director de l’Orquestra Municipal de Barcelona fins a la seva mort, col·laborant estretament amb el mestre Eduard Toldrà.

És autor d’una amplíssima i diversa producció rnusical. Destacariem l’òpera La cabeza del dragón, els poemes simfònics Joan de l’Ós i Enigmes o la cantata El càntic dels càntics. Música sempre d’una acurada tècnica i elaboració, impregnada de lirisme, de sentiment, delicada, un conjunt de qualitats que també trobem presents en les sardanes que va escriure i que, segurament, esdevindrien el vehicle d’expressió dels seus sentiments més íntims.

Com és el cas de la que us convidem a escoltar avui. “Amical”, és la sisena de les set sardanes que va escriure Ricard Lamote de Grignon i Ribas. En el manuscrit delimita les dates de composició entre el 19 d’agost i el 3 de setembre de 1950. Dues setmanes per escriure una petita obra mestra, amb uns curts que combinen la grandesa inicial amb passatges més íntims i amb uns llargs que esdevenen una immensa melodia amb la tenora com a gran protagonista i que acaben amb un passatge alegre que inicien les trompetes amb sordina i que després d’un petit esclat clouen els fiscorns amb una discreció i una bellesa excepcionals.

Dedicada al seu admirat Joaquim Serra, en va escriure també una versió per a banda. La que avui escoltarem és la que enregistrà la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb Josep Antoni Sánchez com a tenora solista, l’any 1999, sota la direcció de Jordi León.

Amical, de Ricard Lamote de Grignon.