Ara toca festa.
Viu, sent i entén
la Festa Major de Reus.

Ara toca festa.
Viu, sent i entén
la Festa Major de Reus.

El 17 de juny de 2009, dins els actes de la Festa Major de Sant Pere de Reus, s’inaugurava a la Sala Reus del Museu d’Art i Història d’aquesta ciutat l’exposició “Ara toca festa. Viu, sent i entén la Festa Major de Reus”. Aquesta exposició, que pretén ser una prèvia de la futura Casa de la Festa de Reus, un ambiciós projecte en el qual la capital del Baix Camp ja ve treballant des de fa anys, és una mostra que agrupa elements històrics de les festes de Sant Pere i de la Mare de Déu de la Misericòrdia amb la voluntat de donar a conèixer, d’una manera molt visual i interactiva, una visió prou àmplia d’aquestes celebracions, des dels seus orígens fins a l’actualitat, a tots els seus visitants perquè puguin palpar-ne, ni que sigui mínimament, la seva essència. Es tracta d’un espai per viure i sentir la festa, amb un recorregut que comença amb una introducció a les dues grans celebracions reusenques, amb els actes més importants que formen part del seu programa tradicional: des del pregó o les completes de Sant Pere fins a les Solemnitats de la Mare de Déu o el rosari de torxes.

“Ara toca festa. Viu, sent i entén la Festa Major de Reus” és una mostra molt recomanable per a tots aquells a qui interessin les festes reusenques en concret, així com també per a tothom a qui agradin les celebracions populars en general. Una exposició sobre el sentir de la Festa Major que vol esdevenir un referent. En principi, la mostra tenia caràcter temporal i havia de restar oberta fins el mes de novembre de 2012, per bé que actualment s’està parlant de mantenir-la en aquest espai fins que es pugui traslladar definitivament a la futura Casa de la Festa.

A banda dels elements històrics que formen part de l’exposició, tota una sèrie de recursos multimèdia fan que es puguin conèixer determinats aspectes actuals de la Festa Major reusenca d’una forma especial, visual i interactiva. Així, per exemple, una interessant infraestructura amb finestretes i un espectacle creat amb imatges i efectes especials permeten el seguiment de l’emblemàtica Tronada que marca l’inici de la Festa Major com si us trobéssiu al balcó de l’Ajuntament. O també hi trobareu un diorama en tres dimensions que recrea el pas del Seguici Festiu per la plaça del Mercadal. Així mateix, podreu observar-hi diverses pel·lícules que us recordaran com se celebrava antigament la festivitat del sant, des de fragments de l’any 1910 fins a vídeos actuals i, com a curiositat, el reportatge sobre la Festa Major de Sant Pere que va sortir al No-Do. Tot plegat sense oblidar la música, un dels elements clau de la festa, amb l’audició de tres de les melodies més paradigmàtiques del paisatge sonor de la festa: el Toc de Campanes, el Valset dels gegants i la Marxa de l’Àliga. Fins i tot, si us interessa, podreu descobrir com s’omple un mascle de la Tronada.

Els castells també hi tenen un lloc important i es recorda, per exemple, el 3 de 9 amb folre que van fer els Xiquets de Reus l’octubre de l’any 1996 a Tarragona, la construcció més important descarregada, fins el moment, per la colla local.

Pel què fa als elements exposats, cal diferenciar entre els entremesos, Gegants i elements del bestiari tradicional reusenc, i els objectes històrics de la celebració. Entre aquests darrers, que pretenen recrear el passat amb la mostra d’aquells elements que segles enrere formaven part de les cercaviles, poden contemplar-se l’antiga bandera de la Ciutat, datada l’any 1717; les medalles i les espases que portaven els Regidors d’antuvi a les processons; les palmatòries que se situaven als balcons antigament durant les visites reials; alguns mascles usats en les tronades dels segles XIX i XX; els vestits dels Diables dels segles XVIII, XIX i XX o quatre gralles i dos timbals de principis del segle passat.

Els Gegants Indis

Pel què fa als entremesos, entre altres podeu trobar-hi la Mulassa i la comparsa de Nans estrenada l’any 1947. Ara bé, si hi ha un element que cal destacar, i aquest és sens cap mena de dubte un dels plats forts d’aquesta exposició, una de les seves perles, aquest no és cap altre que les tres parelles de Gegants bicentenaris de Reus, els Vitxets, els Moros i els Indis, estrenats l’any 1805 i retirats just dos-cents anys més tard, el 2005. A més, les tres parelles es presenten abillades amb els vestits més antics que es conserven al Museu.