Derby total a favor de la Joves
Crònica 23/10/2012-1

Derby total a favor de la Joves
Crònica 23/10/2012-1

La Colla Joves s’ha emportat amb autoritat el derbi més esperat de l’any, la diada de Santa Úrsula. Fins a cinc gamma extra s’han vist en una diada més igualada durant la prèvia que no pas a plaça. Els diables vermells han signat la seva millor actuació històrica, això els ha valgut la victòria sobre una Colla Vella igualment ambiciosa però sense tant encert.

Els empats tècnics al Concurs i a la diada de Santa Teresa feia presagiar un frec a frec intens. De fet aquest segle XXI, des del 2000, sis derbis havien estat per a la Vella i cinc per a la Joves. Tot molt igualat.

La Colla Joves Xiquets de Valls ha encetat la diada amb el 5 de 9, el segon que completava aquest any. De bella factura i el quart que descarreguen en la seva estadística, el segon a Valls. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha obert amb el 9 de 8, inicialment amb el mateix programa però amb diferent ordre. Els rosats s’han adjudicat la primera “Sagrada Família” alçada a Valls, la tercera que fan enguany.

A la segona ronda les dues colles han intercanviat les cartes. La Joves ha plantat el 9 de 8 amb una perfecte sincronia de les tres aletes, el de la Vella no havia estat així. Els rosats han respost amb el 5 de 9, buscant igualar la partida. El “vaticà” ha patit ja durant la pujada però l’han sabut mantenir fins a carregar, la baixada ha estat impossible i ha quedat com a coronat. Tercer 5 de 9 de l’any de la Vella, el descarregat al Concurs i dos més de coronats. Amb els del portal Nou tocats la diada quedava vista per sentència.

La darrera tanda ha estat històrica, la Joves ha culminat la seva millor diada. Després de dos peus desmuntats han enlairat el 4 de 9 sense folre, castell que no provaven des de Santa Úrsula del 2001 en la darrera ocasió que el van coronar. L’han agafat be i amb solvència l’han pogut carregar, a la sortida de la canalla ha fet llenya. Desè “castell total” de la Joves i vint-i-cinquè de l’era moderna entre totes les colles. La Vella ha replicat amb el bàsic 3 de 9, just en el dia del trenta aniversari de la seva recuperació.

A la “quarta ronda” els rosats a més han fet el pilar de 6. La Joves continua sense pilar de mèrit, una llàstima amb el bon programa presentat.

Una diada de Santa Úrsula de gran nivell, amb cinc gamma extra que han permès arribar a la xifra de quatre-cents castells de la màxima categoria a l’era moderna.

A les dues colles de Valls els queda la cita de Vila-rodona, la temporada encara no s’ha acabat, però parlant en clau de futur sembla que el retorn de la Joves a Sant Fèlix està cantat. La quarta plaça en discòrdia dependrà del que es pugui veure fins a final de temporada.