Catedral amb l’agulla lila i
Sagrada Família de 8
Crònica 23/10/2012-2

La diada de Santa Úrsula ha copsat bona part de l’atenció del món casteller però no ha estat la única cita rellevant.

El dissabte, tarda plujosa arreu del país, a Tarragona es va registrar una estrena destacada. La Colla Jove Xiquets de Tarragona va sorprendre en coronar el 5 de 8 amb l’agulla, el primer de la colla. Una estructura que tant sols havien alçat els verds, descarregant-la a Reus fa tres anys i a La Bisbal fa dues temporades. El liles, que havien assajat el pilar de 8, van renunciar al gran espadat i van atrevir-se amb la catedral amb el pilar al mig del tres. Van patir de valent per baixar el 5 de 8 i l’espadat un cop despullat va caure. Una fita que amplia encara més el repertori de la Jove tarragonina i dona fe del seu potencial i aspiracions. Com a curiositat cal destacar que la Jove ha atacat el 5 de 8 amb l’agulla sense haver fet aquest any el 3 de 8 amb l’agulla i dedicant-hi poques jornades d’assaig, un fet que ha provat perplexitat. Van acompanyar l’estrena amb el 3 de 8, el 4 de 8 i el pilar de 6. A la diada de l’Esperidió, celebrada a l’aire lliure però sota cobert del Camp de Mart, els Castellers de la vila de Gràcia van fer el 3 de 8, el 2 de 7 i un intent desmuntat de 4 de 8. Els Castellers de Sant Cugat van rebaixar les seves intencions de 2 de 8 i van fer el 2 de 7 com a millor castell.

A la mateixa hora, al local dels matalassers, els Xiquets de Tarragona van celebrar la seva diada. Els amfitrions van fer la clàssica de 8 i fora de programa un assaig de 5 de 9, un 5 de 8 amb folre. Per Tots Sants volen intentar el seu primer gamma extra. Els Xicots de Vilafranca hi van fer el novè 3 de 8 de la temporada i van fer un 5 de 7 amb mides de catedral (sense els terços), diumenge al Roser volen provar el 5 de 8. Els Nois de la Torre van portar el 3 de 7.

A Sant Pere de Ribes els Bordegassos de Vilanova van fer la torre d e7 i van desmuntar un intent de 3 de 8. La Colla Jove de Castellers de Sitges va fer el 3 de 7 per sota i els Castellers de Roquetes van carregar la seva primera torre de 6. A Cerdanyola els Castellers de Terrassa van clavar el 2 de 7 i els Castellers de Cerdanyola van estrenar el 3 de 7 amb l’agulla.

El diumenge va deixar registres destacats també. Els Minyons de Terrassa van tornar els galons de 9 a la plaça de Mollet, dinou anys després del primer i únic castell de nou pisos alçat allà. Els malves van tornar a fer-hi el 3 de 9, aquest cop recuperant el bon camí que els ha de portar el proper diumenge a fer una gran actuació a Girona. De sortida van plantar el 5 de 8, el vuitè de l’any, i que volen pujar un pis més. A la tercera ronda va plantar el 2 de 8. Els Capgrossos de Mataró que també assagen el 5 de 9 van fer el 5 de 8, el setè, a més del 4 de 8, el 2 de 8 i el pilar de 6.  Els Castellers de Mollet van fer castells de 6.

A Barcelona els Castellers de Sants en la seva diada van fer un intent desmuntat de 3 de 9.  Si que van completar el 5 de 8, el 2 de 8 i el 3 de 8. Els Castellers de Lleida hi van fer la clàssica de 8 i els Castellers de Sant Cugat hi van alçar el 2 de 7.

També a Barcelona, al Poblet, els Castellers de la Sagrada Família van coronar el seu primer 4 de 8, vint-i-sisena colla que ho fa enguany. Xifra rècord de colles de 8 i també màxim en el nombre de realitzacions, dos-cents vint-i-un 4 de 8 en el que va de curs. Els amfitrions van acompanyar el carro gros amb el 3 de 7 per sota i el 5 de 7, assolint la seva millor diada. Els Castellers de Sabadell hi van fer el 4 de 8 i els Sagals d’Osona el 5 de 7.

A Alcover, que també celebren Santa Úrsula, els Xiquets de Reus hi van fer el 3 de 8 i el 2 de 7, els Castellers d’Altafulla el 3 de 7 i els Xiquets d’Alcover castells de 6. Finalment a Banyoles els Marrecs de Salt van fer el 2 de 7, els Xerrics d’Olot castells de 6 i el grup Esperxats de Porqueres figures menors.