Intents de nou, catedral avellana i pilars històrics
Crònica 05/11/2012

Cap de setmana amb diversos punts d’atenció però sense ploure a gust de tothom. Ben igual que la jornada meteorològica, que un cop més ha tornat a afectar l’activitat. Hi hagut estrenes sonades com la catedral avellana o els espadats dels blaus de Terrassa i dels Nens. D’altra banda els de Lleida i la Colla Vella s’han quedat amb les ganes de celebrar l’èxit en els dos únics castells de 9 provats aquest cap de setmana.

A Vila-rodona la Colla Vella dels Xiquets de Valls ha buscat la revalida, no sempre és així a la fira del primer diumenge de novembre. Han provat per segon cop aquest any el 4 de 9 sense folre, l’altre va ser a Tarragona per les festes de Santa Tecla. Després d’un 5 de 8 inicial i de quatre peus desmuntats l’han arriat, ha estat a la repetició de la segona ronda. La Vella ha baixat tres peus consecutius i ha perdut tanda, després ha desmuntat un altre peu per finalment validar-lo a la cinquena. Un xic tancat pel mig ha pujat amb opcions, amb el dossos a dalt s’hi han vist possibilitats d’èxit. Finalment ha saltar per dalt amb una caiguda dura. La diada s’ha vist truncada i després de molta espera, provocada per la sortida de l’ambulància, els rosats han clos la diada amb el 3 de 8. La Colla Joves Xiquets de Valls, amb la feina feta, ha completat una còmode actuació amb el 3 de 8, el 4 de 8 (amb dos peus desmuntats) i el 9 de 7 amb tres enxanetes.

A Mataró, a la diada Mariona Galindo, els Castellers de Lleida han provat el 3 de 9, l’han fet baixar amb sisens col·locats. Els segon intent dels lleidetans d’un castell de 9. Han completat per quarta vegada el triplet de 8: torre, 3 i 4 de 8. Els Capgrossos de Mataró han revalidat el 5 de 8 però no el 4 de 8 amb l’agulla ni el pilar de 6 que han fet llenya abans de coronar-se. Si que han pogut amb el 3 i 4 de 8. Els Castellers de Badalona han tornat a completar el 2 de 7.

El dissabte a Reus va produir-se la novetat més destacada del cap de setmana. Els Xiquets de Reus van descarregar per primer cop el 5 de 8, n’havien carregat un el mateix dia d’ara fa setze anys. Van obrir la diada completant el segon 2 de 8 de l’any. A la segona ronda es van adjudicar amb suficiència la catedral, onzena colla que l’ha fet enguany. Van tancar amb el 3 de 8. Els Bordegassos de Vilanova van portar-hi la torre de 7 i el 4 de 7 net.

Tornant a diumenge, a la seva diada, els Castellers de Terrassa han descarregat el primer pilar de 6 de la seva història. També han fet el 4 de 8 i el 2 de 7. Els Castellers d’Esplugues hi han fet el 4 de 7 amb l’agulla i els Al·lots de Llevant i la Colla Jove Xiquets de Vilafranca el 3 de 7. A casa seva, a la plaça Vella, els Nens del Vendrell han carregat el pilar de 6. Des de l’any 1972 que no l’assolien. El vintè en l’historial de la mítica colla pilanera del anys 60 i 70.

Un bon grapat de diades han deixat resultats destacats aquest diumenge. A Cornellà els Castellers de Barcelona han portat el 5 de 8, el vuitè de la temporada. També han fet el 3 i 4 de 8. Els Castellers de Cornellà han fet el primer 5 de 7 de l’any i els Castellers de la Sagrada Família el 3 de 7 per sota. A Guissona els Minyons de Terrassa hi ha dut el 2, 3 i 4 de 8. Els Margeners de Guissona han completat el segon 2 de 7 de l’any i els Castellers de Sant Cugat el 5 de 7. A Altafulla els Xiquets de Tarragona han portat el 2 i 4 de 8, els Xicots de Vilafranca el 5 de 7 i els Castellers d’Altafulla el 3 de 7. Finalment a la capital de l’Anoia els Moixiganguers d’Igualada han completat un altre cop el 4 de 8 i el 2 de 7, els Sagals d’Osona també i els Xics de Granollers el carro gros.