Cristineta (sardana)
Josep Font i Sabaté

Cristineta (sardana)
Josep Font i Sabaté

L’autor del nostre “Clàssics de cobla” és d’aquells als que se li coneix molt especialment una sola sardana degut a la gran popularitat que assolí en el seu moment. Segurament, als més erudits en el tema els costaria recordar altres títols del mestre Josep Font i Sabaté que no siguin “Cristineta”, una sardana escrita l’any 1932 i que l’autor dedicà (tal i com consta manuscrit a les seves particel·les originals) “a la gentil damisel·la Cristineta Pagès”.

Font i Sabaté va néixer a Maials, a la comarca del Segrià, el 17 de març de 1903. Compositor i director d’orquestra, cursà estudis musicals a Barcelona amb els mestres Quintas, Morera, Guinard i Pahissa. Va ser un excel·lent pianista, efectuant importants concerts a l’estranger. És autor de preludis simfònics, lieder, sardanes i un volum de Ballets populars catalans. També exercí la docència musical i entre els seus deixebles cal destacar noms tant importants com Manuel Oltra.

Tot i que se li coneixen una trentena de títols, en el camp sardanista, com  ja he dit abans, obtingué una forta popularitat quasi per una sola sardana: Cristineta. I no pas perquè sigui obra de fàcil execució, sinó tot el contrari: se la considera com a prototip de la sardana compromesa per a la totalitat de la plantilla de la cobla, amb un paper especial per al tible solista, que ja als curts executa la melodia amb notes força agudes ornamentades per la resta dels instruments de manera generosa i brillant.

Una espectacular i exigent entrada de llargs a tota cobla, dona pas a la melodia central, de nou a càrrec del tible, amb un tema entremaliat i juganer de força difícil execució. Tant sols al mig d’aquest, el primer tenora pren breument el relleu del solista, que al final del tema inicia un passatge virtuosístic que donarà pas al tutti final en el que la cobla sencera replica el tema central dels llargs.

Josep Font i Sabaté va morir a Barcelona el 8 d’agost de 1964. Amb el temps la seva obra ha anat perdent popularitat per arribar quasi a passar desapercebuda, però aquesta entremaliada “Cristineta” ens el recordarà sempre. Us convidem a escoltar-la en la versió que l’any 2005 enregistrà la Bellpuig Cobla, amb Marta Andreu, com a tible solista i sota la direcció de Concepció Ramió.

Cristineta, de Josep Font i Sabaté.

——————————————–

La solista Marta Andreu ens explica detalls de la sardana i de l’enregistrament en declaracions al programa Nydia, de Televisió de Catalunya.