A Catalunya: Recuperació? Manteniment? Funció actual?

A Catalunya: Recuperació? Manteniment? Funció actual?

A Catalunya hi ha mostres ben interessants de cant improvisat. Les corrandes, els garrotins, les cançons de pandero, entre d’altres, serien els més estesos.

En els inicis del segle XXI, hi ha una eufòria en el camp del cant improvisat. Alguns ho fan amb la idea de recuperar una tradició, d’altres perquè fa festa, d’altres per diversió… Hi ha molts vessants d’aquesta pràctica.

Una associació Cor de carxofa va iniciar fa anys la coordinació de les activitats de cant improvisat.  I s’han concretat en l’organització de trobades, cantades, concursos, formació, contactes amb el món dels rapers (que també improvisen!) i en la difusió del fenomen. Els contactes amb d’altres improvisadors de l’arc dels Països Catalans ha estat una fita de l’associació.

Es presenten dient:

Cor de Carxofa som una associació de foment del glosat, que tenim com a objectiu la recuperació, la promoció i difusió del glosat en català, entès com a gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia.

On es fa ara, al 2012, el cant improvisat? Cal esmentar el concurs d’Espolla (Alt Empordà), celebrat fins al 2011 al mes de gener i que al 2012 tindrà lloc al juliol. És un concurs que celebra ja   la desena edició i que escull en un dur combat eliminatori el rei de les nyacres. Bé, les nyacres són una tonada que es va recollir a l’Alt Empordà, a la Badia de Roses (Castelló d’Empúries, bàsicament) i que  s’ha difós com a tonada per a improvisar.

Trobada Transglosadors 2011

Així es dóna nom al guanyador del concurs. En forma d’eliminatòria per fases, proposant temàtiques i tonades d’arreu dels Països Catalans, un jurat determina el guanyador enmig d’una sala plena fins a vessar en els darrers anys, tant, que ha mort d’èxit i s’ha hagut de traslladar al bon temps per fer-ho a l’aire lliure. El rei de les nyacres  rep una bóta de garnatxa com a premi i la possibilitat de lluir la corona que l’acredita.

Altres actuacions importants són la Trobada Transglosadors entre glosadors i rapers, que s’organitza anualment, a Barcelona. També trobem la Lliga de Cant improvisat, que es va desenvolupant al llarg de l’any. I aniríem anomenant un seguit de cantades arreu del país.