A la finestra t’hai vist

A la finestra t’hai vist

Joventut: Ronda, “A la finestra t’hai vist”

El fet de rondar ha estat molt popular a bona part de Catalunya, especialment a les terres ponentines i meridionals. Era una activitat pròpia dels fadrins; les noies, al mateix temps no perdien ocasió de cantar, mentre treballaven al camp i també a casa, fent rèpliques a les cançons que els havien cantat a les rondes.

La ronda recorria els carrers de la població i s’aturava a cantar a les cantonades o sota la finestra de les noies casadores o que ja estaven promeses amb algú dels qui anaven a la colla. En principi les rondes eren exclusivament de galanteig, però es desdoblaven vers una temàtica al·lusiva als defectes de la vida de la població.

La cançó de ronda que escoltarem bé a ser un lloc comú d’altres cançons pel seu íncipit: “A la finestra l’hai vist”.Té la seva força còmica, en el sentit que el protagonista es pensa que és la seva estimada embolicada amb un gorro la qui treu el cap, i en canvi és “el gos que treu el morro”. Aquesta cançó va ser recollida del Sr. Pere Artigues de Miravet (Ribera d’Ebre) per Salvador Palomar i Salvador Rebés el 25 de novembre de 1986.