Agost 2015

Agost 2015

A l’agost, festes per tot!

Celebrem-les nosaltres també amb les paraules festives d’avall:

avellana, càntirs, castell, cremats, diables, gralles, guarnir, macipes, processó, sardana, terrissa, xarbots.

Com millor apaivagar la xafogor d’agost que amb l’aigua, així com en l’abundància de la Xarbotada del càntir d’Argentona. La festa remet a un vot fet al sant Domènec, celebrat el dia 4, d’haver-hi intervingut miraculosament contra un brot de febre palúdica. De l’inicial benedicció dels sellons plens d’aigua, a l’actualitat ens hi trobem amb una impressionant fira de terrissa popular i, sense canviar de registre, amb la trepitjada de fang de terrisser. S’hi sumen campanades, correfoc, diables, repicatronada, castell de focs i ball a la nit, amanits amb cremat i sopar popular, i amb el concurs sonor de les gralles i cantada d’havaneres.

Mercès a una advocació diferent, contra les pedregades i per la protecció de les vinyes, a Vilanova i la Geltrú la Mare de Déu de les Neus (el 5 d’agost) és motiu de festa major i gaubança. El vot es renova cada any, acte que és acompanyat de focs artificials. Un dia després, les festivitats de la Transfiguració de Jesús coincideixen amb la festa major de Sant Salvador de Guardiola i Rocafort de Queralt.

El 10 d’agost, per sant Llorenç, patró dels terrissaires, vidriers i forners, tots oficis que demanen l’ús del foc, igual que el mitjà amb què havia estat martiritzat, a Sant Llorenç de Morunys se celebra la festa major, amb processó, coca, vi i ballada de sardanes. El mateix dia, a Riudoms s’organitza la Fira de l’Avellana, incloent-hi curses, excursions, castells i concerts.

L’Assumpció de la Mare de Déu, el dia 15, se celebra a més de tres-centes poblacions de Catalunya, i representa també l’inici de les assenyalades festes de Gràcia, a Barcelona. N’és característica l’organització per carrers, amb guarniments diferents i espectaculars, igual que la programació de les activitats: infantils, teatrals, balls i concursos. L’Scrabble també hi està present, a un carrer que n’expressa de la millor manera la qualitat essencial, de la fraternitat.

Més aigua, però de colònia, en honor a sant Roc, el 16 d’agost, hom ruixa a la festa major d’Arenys de Mar, principalment macips i macipes. No hi falten la cercavila de gegants i la dansa d’Arenys.

Tornem a Barcelona, al barri de Sants, el 24 d’agost, per sant Bartomeu, una vegada més hi trobem els carrers en plena competició festiva, igual que l’oferta escrablística, enguany, per tercer any consecutiu.

I per a tancar el mes, la festa major de Vilafranca és tot un referent. Tres dies seguits, entorn de sant Fèlix, el 30 d’agost, se succeeixen una cercavila, tres processons, balls, però en primer lloc els castells de les tres colles vilafranquines.

———————-

A la secció escrablística serem molt generosos. A part processó, única en l’àmbit lèxic amb les 8 lletres components, trobem una abundància d’anagrames, que tendeix a igualar la de les festes.

Amb dues combinacions trobem avellana (anellava), terrissa (arrestis) i xarbots (brotxàs, d’arrencar la ferritja amb la brotxa).

Sumen tres anagrames: castell (callets i llescat), gralles (gallers i regalls), guarnir (rugiran i urgiran), macipes (campies, de campir – pintar una superfície llisa amb el mateix color, i escampi) i sardana (dansarà i nadaràs).

Donen 4 mots: càntirs (castrin, cintràs i trincàs) i diables (balides – corcades, esbaldí – esbandí, i libades). El guanyador, de lluny, és cremats, amb un total de 7 anagrames! Serà per la calor de l’estiu?