Al Tall – “Arrier m’han posat”

Al Tall – “Arrier m’han posat”

Càpsula número 78

 

Al Tall són els grans referents de la música popular valenciana, que conforme Vicent Torrent l’any 1975, amb Manolo Miralles i la participació en un moment primer de Miquel Gil i Manolo Lledó, tots ells ja experimentats de llarg en els escenaris provinents d’altres formacions. Plegats es posen a treballar amb la idea de recuperar, reinterpretar i modernitzar la música d’arrel de la seva terra, amb el model proposat per Vicent Torrent. Al Tall arriba per cobrir un espai que segons recorda ell mateix, estava una mica deixat de banda. Hi havia gent però no mitjans:

“En aquell moment hi havia mogolló de gent, cantautors, cantants i grups que feien concerts en parròquies progres, centres parroquials progres, col·legis majors, cinefòrums, una sèrie de llocs on feien concerts, però ningú va gravar cap disc. Jo li dic la generació sense disc. I hi havia gent molt bona. La qüestió és que hi havia gent molt bona però d’inspiració, perquè tècnicament la cosa era molt elemental: una guitarreta, o si era un grup, tres guitarretes i dos palos pegant un poquet de percussió. Era un poc elemental encara que hi havà cançons molt boniques. Parlant amb Manolo Miralles i Miquel Gil, dèiem hauríem de fer algo que tinga un poquet més d’entitat musicalment, perquè sinó això en un poquet pobre, i començarem en això i pronte ja de cantar per lo que mos posarem a fer. Estiguérem un temps fent coses diferents i al final va guanyar la meua proposta que era lo que veníem fent abans a l’equip de Valencià Folk, però en contes de cantar el folk americà o sud-americà, el que férem era el que feien ells: parlar de les nostres coses, de la teua gent i dir-ho musicalment en les arrels musicals del país. És el que feien el nord-americans i els sud-americans”.

En definitiva, volen escapar del clixé de la generació de cantautors massa emmirallats en la música americana, igual que uns anys abans els iniciadors del Grup de Folk de Barcelona fugien del model més afrancesat d’Els Setze Jutges. Per tot això trobem en el repertori d’Al Tall tots els referents de la música popular i tradicional i als fets històrics del País Valencià. També componen cançons i participen en actes diversos reivindicatius i festivals fora del territori original valencià. Anem a recordar el tret de sortida de la formació: El disc primer que publiquen l’any 1975, dedicat majoritàriament a la música tradicional, presentant-hi també algunes composicions. Aquell disc es titula precisament Cançó Popular, País Valencià, d’on escoltem ara la cançó que torna avui al Fes ta festa: Arrier m’han posat, amb el grup Al Tall.